Mezőkovácsháza

2024.01.02. 22:56

Főzőklubba csalja az asszonyokat a kíváncsiságuk

A Mezőkovácsházi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) keretein belül számos klub működik, 2016 nyarán alakult meg a főzést kedvelő közösség. Tizenketten úgy döntöttek, megtalálják az alkalmakat és a helyet arra, hogy jól érezzék magukat s közben egymástól tanuljanak, ellessenek konyhai praktikákat. Vezetőjük Szekeres Lajosné készített az új esztendő beköszöntével az eltelt sok-sok évükről is számvetést, miután tavalyi, utolsó rendezvényükön is alaposan kitettek magukért tagjaik.

Csete Ilona

Az év utolsó összejövetelén réteseket sütöttek. Fotó: Gigacz Balázs

Kezdjük is a történetet erről a végéről: az idősek karácsonyára a kovácsházi főzőklub tagjai hókiflit sütöttek, főztek töltött káposztát is. A felkérés nem érte őket váratlanul, hiszen annyi jeles és hagyományos városi eseményen az ő finomságaikat eszik, kóstolhatják az emberek.

A vendéglátásban és a gasztronómiában jártas, számos főzőversenyen is remekelő Szekeres Lajosné vállalta alakulásakor a klub vezetését.

– Azt megelőzően is emberekkel dolgoztam, újabb kihívásként tekintettem erre a lehetőségre. Úgy gondoltam, az addig megszerzett gasztronómiai ismereteimet átadhatom az egészség, az egészséges táplálkozás jegyében, miközben a magyaros konyha jellegzetes ételeit is megőrizve tanulhatunk egymástól is fűszerezést, alapanyagismeretet, új konyhatechnológiákat. Mint a kezdetekkor, máig a klubfoglalkozás előtt elkészítem az ételt, kiszámolom, miből, mennyi hozzávaló kell. A fotó pedig megörökíti a végeredményt, a látványt. Az volt a szándékom, s máig is az: a kíváncsiság, ami összehoz bennünket minden alkalommal, megmaradjon és én azt kiszolgáljam. Igyekszem hitelesen és gyakorlatiasan átadni a tudásomat – mesélte Szekeres Lajosné, Klárika.

Ha kell, városi rendezvényekhez csatlakoznak, decemberben sütöttek ilyen eseményre hókifliket például. Fotó: Gigacz Balázs

Az eltelt hét év alatt 150 étel, sütemény készült a főző klubban. A Kalocsa Róza Művelődési Központban van a bázisuk, az évek alatt az EFI beszerezte a szükséges konyhai eszközöket.

– Jó hangulatban telnek az összejövetelek, mára húszfős a klub. Jár hozzánk medgyesegyházi, nagykamarási asszony, valamint három férfi is látogatja a foglalkozásokat. Mindenkinek van feladata a nyersanyagok előkészítésétől a tálaláson át a rendrakásig. Alkalmazkodunk az ünnepkörökhöz, előszeretettel használunk szezonális alapanyagokat. Legutóbb halászlevet is főztünk, majd az idősek karácsonyára a hókiflit mi sütöttük. A tavalyi esztendőben öt alkalommal találkozott kis közösségünk. Többször meglátogattak bennünket a városvezetők, intézményvezetők egy kis kóstolóra – sorolta az elmúlt év történéseit Szekeres Lajosné, aki  a 2023-as év utolsó munkanapjára, december 29-ére a közös rétessütést is ő maga készítette elő.

Online is főztek

Az EFI csoportjainak életét is megnehezítette a pandémia. 2020-ban például a főző klub online alkalmakat szervezett, négy alkalommal jelentkeztek be. Szezonális alapanyagokból készültek az ételeik, vitaminokban, tápanyagokban gazdag ebédet főztek a készítők. Még a karácsonyi menü elkészítésében is segítették a háziasszonyokat.

S ha nincs pandémia, akkor bizony kapnak elég gyakran felkéréseket és kilépnek a négy fal közül. A fürdőfesztiválon hideg kovászos uborka levest osztottak a rekkenő hőségben. Ott voltak a megyenapon, kolbászos pogácsájuk nagyon kapós volt. De sütöttek az adventi gyertyagyújtáskor is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában