Közösségi élet

2024.01.20. 17:59

Együtt jár a lencsésiséggel az, hogy ismerik egymást az emberek

A tanyavilágtól a lakótelepig – így lehetne összefoglalni dr. Pap István nem hétköznapi pályafutását, aki csütörtökön a Lencsési Közösségi Ház közéleti teaházának vendége volt. A rendezvény moderátoraként Takács Péter, az intézmény igazgatója vetett fel az egykori megyei művelődési központ igazgatójának egy-egy gondolatot, amelyeket aztán a nyolcvanon túl is tevékeny, Békéscsabai Életműdíjjal is kitüntetett szakember rendre kifejtett. Szó volt életútról és persze közművelődésről, kultúráról.

Licska Balázs

Hűtőgépszerelőnek készült dr. Pap István, az egykori megyei művelődési központ igazgatója, akit tavaly Békéscsabai Életműdíjjal is kitüntettek.

Fotó: Licska Balázs

Együtt jár a lencsésiséggel, hogy az emberek ismerik egymást – mondta dr. Pap István, amikor arról beszélt, hogy az utcabeliekkel rendszeresen szerveznek mondhatni batyus bulikat. Hangsúlyozta, hogy sok minden köti a lakótelephez, a városrészhez.

A története a Gyoma és Dévaványa közötti tanyavilágból, Őzedmajorból indult. Gyomán született, és korán elvesztette édesapját, aki a Don-kanyarban esett el – emiatt szeretett is volna egyszer eljutni a Don-kanyarba, de nem jött össze. Egy ideig félárvaként cseperedett, majd mostohaapja révén Endrődre került, ahol amúgy is voltak rokonai, ismerősei. Aztán Békéscsabára költöztek, a Thurzó utcába, ő pedig 1956 és 1960 között a Rózsa Ferenc Gimnáziumban tanult.

– El kellett gondolkodnom azon, hogy hova tovább. Hűtőgépszerelőnek készültem – mondta, hozzátéve, hogy akkor a szakemberek jól kerestek. Aztán egy összejövetelen rábeszélték arra, hogy jelentkezzen Debrecenbe, fel is vették történelem-földrajz szakra, társadalmi ösztöndíjasként. Az egyetemi évei alatt volt lehetősége dolgozni is, mint fogalmazott, beállt konyhamalacnak. 

Harmadik szakként pedig felvehetett néprajzot és népművelést, és amikor a kollégiumi szobatársai mesélték, hogy népművelőként lehet menni színházba, moziba, hangversenyekre, kirándulásokra, azonnal el is dőlt a kérdés. Mint fogalmazott, nem volt komoly elhatározása a szakma, a hivatás irányába, igazából ez tette számára vonzóvá, főleg, hogy gazdag volt a kulturális élet Debrecenben.

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház igazgatója volt a rendezvény moderátora.
Fotó: Licska Balázs

Miután végzett, Medgyesegyházára került, a kultúrház igazgatója lett. Bár igazgató volt, valójában mindenes, hiszen nemcsak szervezett, hanem könyvelt, ha pedig a szükség úgy hozta, fűtött és takarított is. Itt megtanulta azt is a kezdetekkor, hogy nem fognak csak úgy menni hozzá az emberek, neki kell menni, ennek mentén például boltokba járt, megismerkedett a településsel.

Aztán volt egy üresedés a megyei tanácsnál, így bekerült Békéscsabára népművelődési előadónak, és – mint fogalmazott – fullajtár volt, azaz ott intézkedett, ahol baj volt. Később ténykedett a moziüzemi vállalatnál, két időszakban Békésen, a városi tanácsnál. A legtöbben pedig a megyei művelődési központhoz kötik, amelyet előbb 1977 és 1980, majd 1984 és 2004 között vezetett. 

Úgy véli, hogy a művelődési házak fontos szerepet töltöttek be a rendszerváltás előtti időszakban, mivel lehetőséget adtak a beszélgetésekre, a disputákra. A kultúra közvetítését, a közösség szervezését tartotta fontosnak. Úgy véli, lényeges, hogy a híd szerepét töltsék be ezek az intézmények, és ezt szerinte leginkább most a kicsik képesek megvalósítani.

Tudni kell, hogy az ember mire képes – fogalmazott, hozzátéve, túl van a 80. életévén. Keresztrejtvényt fejt, sokat olvas, így szellemileg friss. Fontosnak mondta, hogy ne zárkózzon be, hogy legyen nyitott a világra. A fizikai kondíciót ugyancsak lényegesnek nevezte, sétál, kerékpározik, pingpongozik. Szóba került az is, hogy immár hetedik éve szervez filmklubot a békéscsabai moziba nyugdíjasoknak, mindig az aktuális felhozatalból válogatnak.

Önkénteskedik is a közösségi házban

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház igazgatója elmondta, hogy pár hónappal ezelőtt indították el a közéleti teaházat, amikor kialakítottak egy kreatív műhelyt a Lencsési út 18. szám alatti tízemeletesnél. A rendezvénysorozatra olyan vendégeket hívnak, akik pályafutása különleges, teljesítménye átlagon felüli, mindemellett pedig kötődnek is a lakótelephez.

Hozzátette, hogy dolgoztak is együtt dr. Pap Istvánnal, akinek nagy szerepe volt abban, hogy ő 1986. január 1-jével Békéscsabára került. Az egykori megyei művelődési központ igazgatójaként a város kulturális életének meghatározó egyénisége volt. Emellett a lakótelepen lakik, rendszeresen részt vesz a Lencsési Közösségi Ház rendezvényein, önkénteskedik is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában