Szociális munka

2024.01.10. 10:42

Az utcán élőket felkutatják, segítenek nekik Orosházán

Figyelnek az utcán élőkre Orosházán. A több évtizede a városban működő hajléktalanszálló is menedéket nyújt a nagy hidegben bajba kerülteknek.

Csete Ilona

Felveszik a kapcsolatot az utcán élőkkel.

Fotó: Illusztrácó: Shutterstock

Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ (ESZK) keretein belül működik a hajléktalanszálló. Orovecz Sándor szakmai koordinátor a vörös kód kihirdetése után a tapasztalataikról számolt be hírportálunk érdeklődésére.

Hétfő este 20 óra óta van érvényben hazánkban a vörös kód. Ezért a hajléktalanszálló 6 dolgozója végez utcai szociális munkát az ESZK által biztosított gépjárművel, 18 óra és 20 óra között, napi rendszerességgel. 

– Minden nap 2 munkatárs járja a hagyományosan, évek óta ismert helyeket és útvonalakat. Buszpályaudvar, vasútállomás, vasútállomás mögötti bunkerek, a városban található vendéglátóhelyek, a lakótelepeken található búvóhelyek, nagyobb szeméttároló helyek környezetei – ezeken minden alkalommal szétnézünk. Hétfőn azt tapasztaltuk, a városban csend volt, két ismerős klienssel találkoztunk, akiket tájékoztattunk a szállón lévő szolgáltatásokról. Adtunk nekik élelmiszert, amit elfogadtak, de más szolgáltatást jelenleg nem kívántak igénybe venni – tette hozzá a szakember.

Azt már Bogárné Kiss Ildikótól, az ESZK igazgatójától tudtuk meg, hogy a hajléktalanszálló (az intézmény majdnem 100 százalékos kihasználtsággal működik) a vörös kód idején ha az érintettek valamilyen szolgáltatást igénybe szeretnének venni, állapotuktól és az időponttól függetlenül befogadja. Matracon tudják elhelyezni. Napközben lehetőség van tisztálkodni, ruházatot kimosni, illetve szükség szerint ruházatának pótlása is megoldható.

– Péntek estig tehát folyamatosan biztosítunk utcai szolgálatot, minden nap, az előreláthatólag szombat reggel 8 órakor feloldásra kerülő vörös kód okán. A feloldás után pedig az időjárás függvényében folytatódik az utcai szociális munka, a továbbiakban alkalmanként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában