Területrendezés

2024.01.11. 19:11

A Huba utcai sövénysor fiatalítása a cél

Tavasszal egy teljesen megújult, könnyebben karbantartható sövény húzódik majd Orosházán, a Huba utca közepén. A Városüzemeltetési Zrt. (VÜRT) többek között a Huba utcán dolgozik ezekben a napokban: a sövény fiatalítása látványos munka. A laikusok számára drasztikus lehet, mégis szükségszerű és szakszerű.

Csete Ilona

Visszavágják a sövényt, alulról kikopaszodott.

Fotó: Fotó: Kecskeméti Krisztina

A Huba utcai sövényt sok évvel ezelőtt ültették, korához és nem túl ideális helyéhez (nagy ezen a részen a forgalom, és a növényre két oldalról is csapódik a síkosságmentesítő anyag a téli időszakban) meglehetősen jó állapotban van. Hogy ez így is maradjon, most erőteljesen vissza kell ifjítani a sövénysort. Amennyiben ez elmarad, a növények felnyúlnak, hiszen mindig a legmagasabban lévő rügyek hajtanak ki, alul viszont kikopaszodik, végül elhal. Ezt szeretné megakadályozni a VÜRT, ezért szinte a talajszintig visszavágják a növényeket, s tavasszal innen indulnak meg a friss hajtások. 

Egyrészt tehát a növény egészségének a védelme a cél, másrészt viszont a közlekedésbiztonság szempontjából is fontos ez a lépés. Bizonyára sokan tapasztalták, hogy a gyalogosan közlekedők közül néhányan előszeretettel a bokrok közül lépnek az útra. Ez meglehetősen veszélyes. A megifjított, hamarosan újra sűrűn és fél méter magasan húzódó sövényen nem lehet majd keresztülbújni a járókelőknek.

Az ifjításnak most van itt az ideje, hogy a Huba utcában egy megújult, könnyebben karbantartható és alakítható sövénysor húzódhasson a jövőben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában