Téli madárles

2023.12.29. 11:58

Téli lakossági madárszámlálási akcióra várják a jelentkezőket Békésből is

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület második alkalommal hívja az érdeklődőket egy országos számlálásra.

Vásári Erzsébet

Illusztráció

Fotó: shutterstock.com

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Téli madárles címmel második alkalommal hívja az érdeklődőket egy kilenc héten át tartó országos madárszámlálásra december 28. és február 28. között. Az akció célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” jellegű adatgyűjtésbe – adta hírül az MME.

Ismertették: hazánkban tavaly volt az első ilyen, a téli madáretetőket és ezek környékét célzó lakossági adatgyűjtés, és hétről hétre rengeteg adatot kaptak 121 faj 85 750 egyedéről, melyek között a mezei veréb, a széncinege és a házi veréb volt a három leggyakoribb. A program sikerére alapozva az MME idén is meghirdeti az akciót országszerte, így Békés vármegyében is.

Az adatok beküldését az MME által fejlesztett, Android és iOS rendszert használó telefonokon és tableteken is működő Turdus applikáció könnyíti meg, de az okostelefont nem használókra is gondolva a megfigyeléseket egy internetes adatbázisban is lehet rögzíteni. Ennek további előnye, hogy négyféle, azonnal elérhető, dátumra szűrhető statisztikai összesítést is le lehet belőle hívni, ami bárki számára elérhető. Bíznak abban, hogy idén még többen vesznek részt a Téli madárlesben. Ráadásul idén egy MME saját márkás távcsövet is nyerhetnek azok, akik a kilenc hetes számlálási időszakban legalább hat héten szolgáltatnak adatot.

Végül ez EU LIFE Nature alapja által a Közösen a természetért című pályázat keretében támogatott Nagy téli madárles csak egyike az MME TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. A téli akció mellett márciustól újra indul a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales is, és már fogadja az adatokat az új TOTEM adatbázis is, amely a különböző okból elpusztult, vadon élő gerinces állatok adatainak gyűjtésére szolgál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában