Együttműködés

2023.12.27. 15:14

Nagykamarást mutatja be az Alföld Slow Egyesület

Az Alföld Slow Egyesület 2018-ban alakult. Tagtelepüléseinek sorába tartozik Nagykamarás is. Időről időre bemutatkoznak az együttműködésben érintettek. Ezúttal a dél-békési községről olvashatunk az egyesület közösségi oldalán.

Csete Ilona

Átfogó korszerűsítést végeztek pályázati forrás és lakossági adományok jóvoltából. A katolikus templom kívül, belül megújult októberre

Fotó: Csete Ilona

Egyike vagyunk a viharsarki településeknek, amelyek 4 hungarikumot is adtak hazánknak – fogalmaznak a bevezetőben.

Településünk lakosai nagyrészt katolikus vallásúak, 1884-ben szentelték fel az elkészült Római Katolikus templomot, mely a Rózsafüzér Királynője nevet kapta a védőszentjéről és az itt található gyönyörű rózsafüzér-oltárról. A Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság fenntartásában működik az általános iskola és az óvoda. A központban található a községháza, a művelődési ház, a gondozási központ épülete valamint az orvosi és fogorvosi rendelő, valamint az első és a második világháborús hősök emlékműve, amit a település lakossága emeltetett 1991-ben, a község alapításának 150. évfordulóján.
Az Irinyi utcában található a 2011-ben megnyitott, egykor iskolaként szolgáló falumúzeum, ahol állandó kiállításon ismerhetik meg az érdeklődők a korábbi polgári életet. Az épületben található egy kápolna. A múzeum átadása előtt dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök Szent Kereszt kápolnaként szentelt fel.

Az önkormányzat tulajdonát képezi Dél-Békés egyetlen természetes tava, a Boda-tó. A terület 11 hektáros, a tó vízfelülete pedig 4,4 hektár. A tónál megkezdődött az infrastruktúra kiépítése.

A településen található több, nagy jelentőségű kunhalom valamint a „kerek-tó”, ami ritka madárfajoknak ad otthont. A főutcán látható a Gulyás-sarok. Ez egy régi, kisnemesi lakóház, s építészetileg hívja fel magára a figyelmet. A településen található továbbá három nagy kőkereszt. A lakosok emeltették Isten dicsőségére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában