Békéscsabai véradás

2023.12.22. 16:01

Jó érzéssel tölti el őket, hogy segíthetnek – videóval

Nagyszabású véradást szervezett a Szeretlek Békéscsaba Egyesület pénteken Békéscsabán, a Gyulai úti vérellátó központban.

Licska Balázs

Ezúttal is sokan nyújtottak segítséget

Fotó: Bencsik Adam

 

Az egyesület elnöke, Frankó Attila elmondta, hogy immár több éves hagyomány, hogy advent idején számítanak azokra az önkéntesekre, akik segítséget nyújtanának a bajba jutottaknak. Ezúttal ínyencségekkel, többek között pizzával, fagylalttal, kávéval, teával és üdítővel várták a véradókat. Mindenki egy-egy bögrével térhetett haza, illetve értékes meglepetések közül választhatott, továbbá az önkéntesek között kisorsoltak három szerencsést, akik sétarepülést nyertek.

Frankó Attila hozzátette, hogy 2000 óta szervez rendszeresen véradásokat. Az elmúlt több mint két évtized alatt ezen alkalmak során összesen több mint 1450 liter vért gyűjtöttek össze. A közeljövőre megfogalmazott cél az, hogy elérhessék az 1500 litert, ami azt jelentené, hogy összesen 10 ezer életet mentettek meg. Ehhez pénteken is közelebb kerültek, mivel 34-en nyújtottak segítséget – ezzel 15 liter vért gyűjtve és 102 életet megmentve -, azaz immár csak 74 önkéntesre van szükség a kerek számhoz.

A mostani akció keretében a békéscsabai Balog Mónika ötödik alkalommal adott vért. Elmondta, hogy hét éve nyújtott ilyen formában segítséget először egy rendezvényen, és szeretne a jövőben rendszeresen vért adni. Nemrég értesítették arról, hogy eljött már a Pelikán-napja, azaz, hogy ismét segítséget nyújthat, és szerette volna még karácsony előtt ezt megtenni. Úgy véli, semmibe sem kerül vért adni, tehet ennyit azokért, akiknek szükségük van erre a segítségre.

A békéscsabai Falvi Tamás 43. alkalommal segített. Először 18-19 évesen, katonaként tette meg mindezt, akkor a szabadnap volt számára a vonzó. Mostanra előtérbe került az, hogy ezzel segíthet másokon, jó érzés számára, amikor SMS üzenetben értesítik, hogy a vérét kiszállították és felhasználták. Figyeli azt is, hogy mikor érkezik el a Pelikán-napja, és hogy mikor mehet ismét vért adni. Kiemelte: a véradás energiával tölti fel, sokkal frissebbnek érzi magát egy-egy alkalom után.

Frankó Attila elnök a Szeretlek Békéscsaba Egyesület jótékonysági akcióival kapcsolatban hozzátette: szombaton 13 órakor rászorulók számára osztanak ételt a Munkácsy utcában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában