Szemle

2023.12.04. 10:32

Indítsa a hetet békéscsabai hírekkel!

A legfrissebb békéscsabai híreket gyűjtöttük egy csokorba.

dr. Nagy Szilvia

Fotó: MW-illusztráció

Meggyújtották az első gyertyát Békéscsabán

Kigyúltak Békéscsabán, a Szent István téren az ünnepi fények, illetve meggyújtották az adventi koszorún az első, hitet szimbolizáló gyertyát a városháza előtt. Az eseményen műsort adtak a belvárosi Százszorszép Művészeti Bázisóvoda nagycsoportosai. Varga Tamás alpolgármester beszédében kiemelte, a várakozás időszakában az együttlét jelenti a legtöbbet, és hangsúlyozta az egymásra való odafigyelés fontosságát.  Az első gyertya meggyújtásával elkezdődött a december 23-ig tartó Csabai Advent. A rendezvénysorozaton minden nap lesz valamilyen műsor a főtéren, köszönhetően többek között az óvodáknak, az iskoláknak, a civil szervezeteknek. Több újítással is találkozhatnak a Szent István térre kilátogató családok, gyermekek, példaként hozta fel a kisvasutat és a körhintát.

 A Dr. Ferenczi Attila téren is gyújtottak gyertyát

Meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún a Lencsési lakótelepen, a Dr. Ferenczi Attila téren vasárnap azon rendezvény keretében, amelyet Alföldi Károly és a Fidesz békéscsabai szervezete szervezett. A jelenlévőket mazsolás kaláccsal, forró teával és forralt borral vendégelték meg. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte: a kereszténység legnagyobb ünnepe közeledik. Az advent a várakozás időszaka, amelynek a hitről, a reményről, az örömről és a szeretetről kell szólnia. Fontosnak és most pont aktuálisnak is nevezte, hogy amikor a köztereken, az otthonokban meggyújtják az ezeket jelképező gyertyákat, akkor azok fénye messzire világítson, Kijevtől Moszkváig, Tel-Avivtól Gázáig.

Feldíszítették a körforgalmat

Betlehemi jászol is ékesíti a Kenderföldek körforgalmát. Csicsely Gergő elnök elmondta, a Kenderföldek Egyesület kezdeményezte az installáció kihelyezését, amihez hozzájárult a közútkezelő. A dekoráció tervezésében és megalkotásában komoly szerepet vállalt Fülöpné Csák Mónika és Duray-Kőrös Diána; az elemek kihelyezésben, a körforgalom berendezésében pedig az egyesület tagjai, önkéntesei is részt vettek. A tervek szerint az installáció vízkeresztet követő hétvégéig ékesíti a körforgalmat.

Labirintusjátékot készítettek

A Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Velem Lehet Beszélgetni program közötti együttműködés keretében a BSZC Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola asztalos tanulói, keményes kezdeményezésre minden tagintézmény számára elkészítettek egy-egy labirintusjátékot. A játék lényege a játékosok közötti kommunikáció és kooperáció, amely jelképezi a tagintézmények közötti együttműködést is. A játékok átadásán jelen voltak Uhljár Erik Róbert, a BSZC kancellárja és Székely András, a program koordinátora mellett a BSZC-s tagintézmények képviselői, szakemberei is .

Harmincéves a Tabán

Harminc éve jött létre a Tabán, pontosabban akkor a Kistabán Táncegyüttes, ennek apropóján szervez a Tabán Néptánc Egyesület egy egyhetes jubileumi programsorozatot. Ez szombaton kezdődött a Téglában, a keretében szerdán és pénteken lesznek flashmobok a piacon és a sétálóutcán, és majd december 10-én, vasárnap zárul a Jókai színházban egy dupla ünnepi előadással. Szombaton megnyitották a Tabán 30 – Emberöltőnyi tánc, hagyomány, közösség című kiállítást, amelyen rengeteg fotó látható a közösségi eseményekről, a külföldi utakról, az évzárókról, az autentikus és táncszínházi koreográfiákról, a Viharsarki Vigadalom rendezvényeiről. Farkas Tamás művészeti vezető elmondta, az elmúlt három évtizedben több mint ezer gyermek, fiatal és felnőtt táncolt a Tabán kötelékében. Népművészeti rajzversenyt is hirdettek a jubileum alkalmából, a legjobb pályamunkákból szombaton ugyancsak kiállítás a nyílt Téglában – adta hírül a beol.hu hírportál.

Még elviszik decemberben is a zöldhulladékot

Decemberben is elviszik két szerdán a zöldhulladékot, mégpedig december 6-án és 13-án – derült ki a szemétszállító cég, a Tappe Kft. honlapján közzétett ürítési naptárból. Decemberben a sárga kukákat is kétszer ürítik: december 7-én, csütörtökön, valamint december 16-án, szombaton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában