Szemle

2023.12.06. 11:09

Békéscsabai hírekre kíváncsi? Ide kattintson!

Szerdán délelőtt is szállítjuk a legfrissebb híreket Békéscsabáról.

Beol.hu

Forrás: Shutterstock/ illusztráció

Két új Csaba kártyát adott át a polgármester

Személyesen kereste fel rendelőjében Bujdosóné dr. Kovács Bernadett gyermek -, és dr. Janurik István felnőtt háziorvost Szarvas Péter polgármester. A látogatás apropója a háziorvosi kártyák átadása volt. A 17. számú felnőtt háziorvosi körzetet ellátó dr. Janurik Istvánhoz Varga Tamás, a Hajrá Békéscsaba képviselője is elkísérte a polgármestert, aki elmondta, a 2020-ban bevezetett orvoskártya a visszajelzések alapján elnyerte a háziorvosok tetszését. A Csaba kártyával a doktorok különféle városi szolgáltatásokat vehetnek igénybe ingyenesen.

Zebra, gyalogosátkelő épül

Létesítsenek zebrát, kijelölt gyalogos-átkelőhelyet a Körte soron, a CsabaPark bejáratánál – ezt kezdeményezte Csányi Illés. Az önkormányzati képviselő és Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy a korábbi kérésnek megfelelően már el is készült a zebra kiviteli terve, és várhatóan a következő év első felében megvalósul a beruházás.

Tudásmegosztó konzultációt tartottak

Az Állami Számvevőszék civil szervezetek számára szervezett tudásmegosztó konzultációját tartották kedden délután a Békés Vármegyei Kormányhivatalban, Békéscsabán. Schriffertné Lócskai Henriett, az Egyensúly AE Egyesület elnöke elmondta, egyesületük fenntartásában működik a Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. Több mint 900 civil szervezettel van kapcsolatuk, mindegyiküknek vannak pénzügyei és számviteli szabályzatai, az Állami Számvevőszék az egyik olyan szerv, amely folyamatosan felügyeletet gyakorol felettünk. Fontosnak tartották, hogy az ÁSZ adjon tájékoztatást, hogy melyek azok a szabályok, amelyeknek meg kell felelni. Az eseményen az előadás mellett kérdések megfogalmazására is lehetőség nyílt. A számvevőszéket Dr. Szele Tamás igazgató-helyettes képviselte.

A mentők is köszöntetet mondtak a diákoknak

A Hősképzés keretein belül fogadták a mentők azt a hét békéscsabai diákot, akik még novemberben kezdték meg egy idős, utcán összeesett férfi újraélesztését. A diákok tanítás után a buszra várakoztak, amikor egy idős férfi segítséget kért tőlük, hogy kísérjék el a padhoz, hogy le tudjon ülni. A padig azonban nem jutottak el, a férfi összeesett. Az egyik fiatal azonnal mentőt hívott, többen hátára fordították, majd a mentésirányítás instrukciói alapján megvizsgálták, és megkezdték az újraélesztését. Egymást váltva nyomták a beteg mellkasát a mentőegységek helyszínre érkezéséig. Hangai József mentőtiszt, az OMSZ regionális kommunikációs munkatársa elmondta, bajtársaik emelt szinten folytatták az újraélesztést és a férfi keringése újraindult. Hétfőn az Országos Mentőszolgálat elismerését fejezte ki a hét diáknak példamutató viselkedéséért.

Megtartották a Legénybúcsú főpróbáját

Kedden tartották a Legénybúcsú című vígjáték főpróbáját a Békéscsabai Jókai Színházban. A darab írója és rendezője a békéscsabai származású Jászai Mari-díjas, érdemes művész, Szente Vajk. A szereposztást a Jókai színházzal közösen alakították ki; Simont, a vőlegényt Tege Antal, míg barátját, Alexet Csomós Lajos alakítja, vendégszínészként pedig színpadra lép Bátyai Éva. A darabot december 8-án mutatják be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában