Tudásmegosztás

2023.12.05. 19:07

Civileknek tartott szakmai konzultációt Békéscsabán az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék civil szervezetek számára szervezett tudásmegosztó konzultációját tartották kedden délután a Békés Vármegyei Kormányhivatalban, Békéscsabán.

Papp Gábor

Dr. Szele Tamás, az Állami Számvevőszék igazgató-helyettese

Fotó: Bencsik Adam

Schriffertné Lócskai Henriett, az Egyensúly AE Egyesület elnöke lapunknak elmondta, egyesületük fenntartásában működik a Békés Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ.

– Több mint 900 civil szervezettel van kapcsolatunk, természetesen mindegyiküknek vannak pénzügyei és számviteli szabályzatai. Az Állami Számvevőszék az egyik olyan szerv, amely folyamatosan felügyeletet gyakorol felettünk. Fontosnak tartottuk, hogy az ÁSZ adjon tájékoztatást, hogy melyek azok a szabályok, amelyeknek meg kell felelni – emelte ki. – Az eseményen az előadás mellett kérdések megfogalmazására is lehetőség nyílt. 

A szakember külön kiemelte, hogy az országban másodikként Békés vármegyében szervezhették meg a nagyon fontos, minden civil szervezetet érintő tájékoztatást. 

Dr. Szele Tamás, az Állami Számvevőszék igazgató-helyettese elmondta, az ÁSZ mint az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve a két legértékesebb „portékáját” hozta el az érdeklődőknek.

 Kiváló számvevőink szaktudásával és ellenőrzési tapasztalatainkkal érkeztünk. A civil szervezetek, a Miniszterelnökség és az Állami Számvevőszék közös célja, hogy a civil szervezetek felelősen gazdálkodjanak, átláthatóan, törvényesen, eredményesen és hatékonyan működjenek. Mindannyiunknak fontos, hogy a kapott támogatásokat célszerűn használják fel, mindannyiunk érdeke egy erős civil társadalom.

Kifejtette, az ÁSZ több mindent ellenőriz a civil szervezetek kapcsán.

– Ellenőrzi az államháztartásból nyújtott forrásokat. Nagyon fontos, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékát nem vizsgálja az Állami Számvevőszék. Ugyanakkor, ha az államháztartásból támogatást vagy ingyenes vagyonjuttatást kapott egy civil szervezet, akkor az ÁSZ a gazdálkodás egészét vizsgálhatja – fogalmazott. Szólt arról, hogy az ellenőrzött szervezetekkel közvetlenebb kapcsolatban szeretnének lenni, egyebek mellett a keddi alkalom is ezt a célt szolgálta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában