Közgyűlés

2023.12.04. 20:46

Az év végi előfoglalások bizakodásra adnak okot Békéscsabán: értékelt a turisztikai egyesület

Hétfőn tartotta közgyűlését a Békéscsabai Turisztikai Egyesület a Munkácsy Emlékházban. A tanácskozáson szó esett arról, hogy habár az év első fele növekvő számokat mutatott a vendégéjszakák szempontjából, az esztendő második felétől azonban több okból visszaesett a helyi vendégforgalom. Az év végi előfoglalások ugyanakkor bizakodásra adnak okot. Elhangzott még, hogy idén három, a turizmusban jelentős szerepet betöltő projekt is lezárult a városban, ráadásul két országos versenyen is Békéscsaba győzött.

Gyemendi Réka

Opauszki Zoltán, az egyesület elnöke tartott beszámolót.

Fotó: Für Henrik

Az első napirendi pontban Opauszki Zoltán, az egyesület elnöke tartott beszámolót. Ezt követően a két hete, Tapolcán megrendezett Aktív Magyarország Konferencián bemutatott prezentációját is ismertette a résztvevőkkel. Harmadik napirendi pontként sor került az új tagok bemutatkozására és felvételére, míg a negyedik pontban bemutatkozott a Munkácsy Emlékház. Végül, ötödik napirendi pontként helyet adtak a bejelentéseknek. 

Opauszki Zoltán a statisztikai adatokkal kezdett. Mint mondta, az első félév minden szempontból növekvő számokat mutatott, június végén 15 százalékos növekedést mértek a vendégéjszakák számában Békéscsabán. Majd egy visszaesés következett azután, hogy bővítették a Szép-kártyán lévő összeg felhasználási helyét, illetve az infláció sem kedvezett a turizmusnak. Összességében így júliustól csökkenő tendenciát mutatott a helyi vendégforgalom. Elhangzott az is, hogy az év első tíz hónapjában mért számok szinte megegyeztek az előző év azonos időszakában mért adatokkal. Opauszki Zoltán reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az évet egy valamelyest növekvő vendégéjszaka számmal zárhatják, ugyanis a jelenlegi előfoglalási adatok erre engednek következtetni. 

Azt is kiemelte, hogy idén magasabb idegenforgalmi adó folyt be az önkormányzathoz, azonban ez nem a megnövekedett vendégforgalomnak tulajdonítható, hanem az adó emelkedésének.

Az elnök fontos momentumként említette azt, hogy idén befejeződött három olyan nagy beruházás a városban, melyek turisztikai érintettségűek. Itt említette a Munkácsy Negyed projektet, a CsabaPark fejlesztését, valamint a Wenckheim kerékpárút átadását. 

Emlékeztetett, hogy az Aktív Magyarország meghirdette az év kerékpárútja pályázatot, melyre közel ötven kerékpárutat neveztek szerte az országból, ezek közül pedig egy szakmai zsűri választotta ki azt a tizenegyet, mely részt vehetett egy Facebook- szavazáson, ahol toronymagasan győzedelmeskedett a Wenckheim kerékpárút. Tapasztalataik szerint az év során sokan kimondottan azért jöttek Békéscsabára, hogy megismerjék, végig ekerjék ezt az utat. 

Opauszki Zoltán ismertette, hogy az Aktív Magyarország Konferencián, első alkalommal meghirdették az Év Kerékpárosbarát Szolgáltatója versenyt, ahol ugyancsak békéscsabai siker született, hiszen az Arcanum Hotel került ki győztesként.

Többek között arról is szó esett, hogy a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében megvalósuló Bringás vándortáborok közé bekerült a Békési Kastélyok nevű, mintegy 300 kilométeres útvonal is. A vándortábor az általános iskola felső tagozatába és a középiskolába járó diákokat csábítja az aktív turizmusra. Idén összesen 22 turnust indítottak, átlagosan 21 fővel, így összesen közel 430 fő vett részt a 7 napos vándortáborokon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában