2023.12.09. 07:22
Ágyúhüvelyből is lehet kolbásztöltő, de nem azzal készült a csabai karácsonyi vásárban
Az első csabai kolbász ünnepe elnevezéssel tartottak pénteken délután, este kolbászkóstolót a békéscsabai karácsonyi vásárban, a Szent István téren. A városi önkormányzat támogatásával 50 kiló húsból készítették a kolbászt, majd sütötték meg a Csabai Kolbászklub tagjai.
Kolbászkóstolóval várták a csabaiakat.
Fotó: Für Henrik
Korim Valéria, a civil szervezet ügyvezető elnöke hangsúlyozta, a csabai disznótorok kezdetére utal az elnevezés, ugyanis hagyományosan november 30-án, András napján indult a szezon.
A hagyományos kolbászkészítés mellett a disznótor, a sertésfeldolgozás hagyományos, régen használt eszközeit, relikviáit is bemutatták. Hocz István, a kolbászklub tagja nagyban hozzájárult a gyűjtéshez, az ágyúhüvelyből készült kolbásztöltővel ugyanúgy megismertette az érdeklődőket, mint a százéves fa hurkatöltővel. Kolbásztörténeti érdekességek is elhangzottak, és a klubtagok szívesen megosztották a jelenlévőkkel, hogy mi is a csabai kolbász titka, tippeket, tanácsokat adtak az elkészítéséhez, a tárolásához. Legalábbis, ahogyan ők csinálják.