Bemutató

2023.12.09. 07:22

Ágyúhüvelyből is lehet kolbásztöltő, de nem azzal készült a csabai karácsonyi vásárban

Az első csabai kolbász ünnepe elnevezéssel tartottak pénteken délután, este kolbászkóstolót a békéscsabai karácsonyi vásárban, a Szent István téren. A városi önkormányzat támogatásával 50 kiló húsból készítették a kolbászt, majd sütötték meg a Csabai Kolbászklub tagjai.

Nyemcsok László

Kolbászkóstolóval várták a csabaiakat.

Fotó: Für Henrik

Korim Valéria, a civil szervezet ügyvezető elnöke hangsúlyozta, a csabai disznótorok kezdetére utal az elnevezés, ugyanis hagyományosan november 30-án, András napján indult a szezon.

A hagyományos kolbászkészítés mellett a disznótor, a sertésfeldolgozás hagyományos, régen használt eszközeit, relikviáit is bemutatták. Hocz István, a kolbászklub tagja nagyban hozzájárult a gyűjtéshez, az ágyúhüvelyből készült kolbásztöltővel ugyanúgy megismertette az érdeklődőket, mint a százéves fa hurkatöltővel. Kolbásztörténeti érdekességek is elhangzottak, és a klubtagok szívesen megosztották a jelenlévőkkel, hogy mi is a csabai kolbász titka, tippeket, tanácsokat adtak az elkészítéséhez, a tárolásához. Legalábbis, ahogyan ők csinálják.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában