Közlekedés

2023.12.30. 14:00

A Volánbusz Zrt. szolgáltat jövőre is Békéscsabán

Ahogy eddig, úgy január 1-jétől is a Volánbusz Zrt. szolgáltat, végzi a menetrend szerinti autóbusz-közlekedési feladatokat, miután a városi közgyűlés ülésén – egy eredménytelen pályáztatást követően – kijelölték a céget a szolgáltatás ellátására. Ahogy a menetrendek, úgy a jegyek, bérletek árai is változatlanok maradnak.

Licska Balázs

Húsz autóbusszal látja el jövőre is a helyi közösségi közlekedési feladatokat a Volánbusz Zrt. Békéscsabán

Fotó: Bencsik Ádám

Az önkormányzat egy pályázatot írt ki, hogy kiválasszák, melyik cég biztosítsa a helyi közösségi közlekedést 2024-től. Egyedül a Volánbusz Zrt. nyújtott be dokumentumokat, ám mivel sokallották a cég 1 milliárd forintos ajánlatát a korábbi évek támogatásához képest, a városi közgyűlés ülésén végül a pályázatot eredménytelennek nyilvánították.

Nem marad azonban autóbuszok és szolgáltatás nélkül Békéscsaba. Ahogy a grémium elé került előterjesztésben írták, az önkormányzat a szolgáltatás folyamatos ellátása érdekében, szükséghelyzeti intézkedésként a meghatározott közszolgáltatás nyújtását előíró határozatot hozhat. Ebben rögzíteni kell többek között azt, hogy melyik cég végzi a feladatot, milyen menetrend alapján, illetve az adott vállalkozással szerződést is kell kötni, amely legfeljebb két évre szólhat. A városi közgyűlés ennek mentén ki is jelölte a Volánbusz Zrt.-t, hogy lássa el a közszolgáltatást.

Az elrendelés január 1-jétől kezdődik és legfeljebb 2025 végéig szól, menetrendként pedig marad az, amely a mostani év végén is érvényes. Előírták a volántársaságnak, hogy a járművek legalább 60 százalékénak minimum Euro IV vagy korszerűbb környezetvédelmi besorolásúnak, minimum 60 százalékának alacsonypadlósnak vagy alacsony belépésűnek, valamint legalább 20 százalékának utastéri klímaberendezéssel felszereltnek kell lennie. A Volánbusz Zrt. beszámolókat készít majd az adott évi feladatok ellátásáról, és azok alapján fizet – két ütemben – az önkormányzat.

Szarvas Péter polgármester a városi közgyűlést követő, nemrég tartott sajtótájékoztatón is megerősítette, hogy január 1-jétől, változatlan módon a Volánbusz Zrt. szolgáltat Békéscsabán, marad a menetrend, valamint a jegyek és bérletek ára is az eddigi. Emlékeztetett, hogy 2023-ban a város a saját költségvetéséből több mint 300 millió forintot biztosított a volántársaságnak a feladatok ellátásáért. Elvárásként fogalmazták meg a cég felé, hogy korszerű, alacsonypadlós autóbuszokkal valamilyen mértékben frissítse a járműparkot. 

A jegyek, bérletek árai is maradnak

A városi közgyűlés döntését, a kijelölés elrendelését megelőzően az önkormányzat és a Volánbusz Zrt. egyeztetett a szolgáltatás főbb műszaki, minőségi és egyéb paramétereiről, valamint a finanszírozási feltételekről – ismertették a volántársaságnál.

Hozzátették, hogy Békéscsabán a helyi közösségi közlekedési szolgáltatást 20, kifejezetten erre a célra dedikált autóbusszal látják el, azzal a kiegészítéssel, hogy váratlan forgalmi zavarok vagy műszaki meghibásodások esetén helyközi autóbuszok is besegíthetnek a helyi feladatok ellátásában.

A kijelölés nem jár lényeges változásokkal: a jelenleg érvényes menetrend és díjszabás marad január 1-je után is hatályban – hangsúlyozták a Volánbusz Zrt.-nél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában