Pályázatok több célra

2023.11.25. 12:05

Stég és híd is épülne Békéscsabán, az Élővíz-csatornán

Fejlesztenék az Élővíz-csatornát és környékét; rendbe tennék a vízelvezető rendszereket szerte a városban; valamint egy ezer négyzetméteres csarnokot is építenének – ezekre a beruházásokra nyújtott, nyújt be pályázatot Békéscsaba a városi közgyűlés döntése értelmében. A tervezett fejlesztésekről a minap sajtótájékoztatókon beszélt Szarvas Péter polgármester, valamint a Fidesz-frakció nevében Paláncz György tanácsnok és Nagy Sándor önkormányzati képviselő.

Licska Balázs

Csónakkikötőt és stéget építenének az Élővíz-csatorna belvárosi, Degré utca és Erdélyi sor közötti szakaszán, pihenőhelyeket, sétányokat, tanösvényeket alakítanának ki.

Fotó: Für Henrik

Csónakkikötőt és stéget építenének az Élővíz-csatorna belvárosi, Degré utca és Erdélyi sor közötti szakaszán, pihenőhelyeket, sétányokat, tanösvényeket alakítanának ki, attrakciós elemekben gondolkodnak, illetve az Ábrahámffy utcánál egy gyalogos hidat is létesítenének – többek között ez szerepel abban az összességében 1,2 milliárd forintos projektben, amelyet Békéscsaba közvetlenül az Európai Unióhoz nyújtott be.

Még vonzóbbá válhat a csatorna

Szarvas Péter polgármester, valamint a Fidesz-frakció képviseletében Paláncz György tanácsnok sajtótájékoztatókon ugyancsak ismertették, hogy a zöld környezet és az attrakciók fejlesztésével az eddiginél is vonzóbbá válhat az Élővíz-csatorna. Ezek a beruházások akkor is megállnák a helyüket, amennyiben egy nagyobb volumenű fejlesztésre nyílna lehetőség a területen. 

Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka kérdésére az ülésen Wittmann László osztályvezető elmondta: a projektben azért szerepelnek partnerként a kulturális intézmények, mert a Munkácsy-negyedből kiindulva kis területen belül találhatnának kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget a kulturális és a természetközeli turizmus iránt érdeklődők is. Ez lenne a projekt mondhatni újítása, és abban nem csak infrastrukturális fejlesztésekről lenne szó, programokat is szerveznének. Jövő év tavaszán derül ki, hogy nyer-e a pályázat, azt követően kezdhetik a projektet részletesen kidolgozni.

Fejlesztenék a vízelvezetést

A vízelvezető rendszerek fejlesztésére egy bruttó 800 millió forintos pályázatot ad be a TOP Plusz keretében Békéscsaba. Szarvas Péter polgármester sajtótájékoztatón elmondta, hogy ritkán, de előfordulnak heves esőzések, és ilyenkor lehet megtapasztalni, hogy hol vannak problémák a vízelvezető rendszerekben. A munkálatokra 640 millió forintot költhetne a város, és azok Békéscsaba számos helyszínét érintenék. A Fidesz-frakció képviseletében Nagy Sándor is azt emelte ki: városszerte lennének fejlesztések, Jaminától a Kastélyszőlőkön át az Öntözött rétig.

Az ülésen Ádám Pál, a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy most nagyszabású karbantartási munkálatok valósulhatnak meg, Csányi Illés pedig azt, hogy a víz helyben tartására ugyancsak lehetőség nyílna. Szente Béla az egyik legfontosabb projektnek nevezte ezt, hiszen számos helyen oldódhatnak meg problémák. Horváth László felvetésére pedig a városvezető jelezte, hogy a Kanálisi 1A csatorna rendbe tételével lényegében a Berzsenyi utcai kérdésekre találnak választ.

Ipari csarnokban is gondolkodnak

A TOP Plusz keretében egy bruttó 467 millió forintos, a helyi gazdaság fejlesztését célzó pályázat beadásáról ugyancsak döntöttek a városi közgyűlés ülésén. Szarvas Péter polgármester ismertette, hogy ennek keretében 300 millió forintból építhetnének ipari területen egy gyártásra, raktározásra alkalmas, nagyjából ezer négyzetméteres csarnokot, közművekkel együtt. 

Hozzátette, hogy egy munkacsoport dönt majd arról, hogy ezt hol építsék fel, szóba kerülhet az önkormányzat tulajdonában lévő telkek közül a Kétegyházi úti és a Csanádapácai úti ipari terület, de az északi iparterület is. Mivel egy csarnokot többféle módon is meg lehet építeni, az szintén kérdés, hogy egy vagy több bérlő számára alkalmasat alakítsanak ki. Elmondta, hogy sok helyen van igény gyártás, raktározás kapcsán csarnokra, és jó lenne olyan bérlőjelöltet vagy jelölteket találni, akikkel hosszú távon meg tudnák tölteni az épületet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában