Szemle

2023.11.28. 10:11

Kedden is elhoztuk a legfrissebb csabai híreket

Egy csokorba gyűjtöttük olvasóinknak a friss békéscsabai híreket.

Vásári Erzsébet

Az osztályfőnökség lehetőségeit és határait tekintették át a projektben

A Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány „egészséges iskola” munkacsoportja a Go Free program keretében a napokban Békéscsabán workshopot szervezett, melynek fókuszában az osztályfőnökök mindennapi munkáját érintő mentálhigiénés kérdések álltak. Az eseményen különösen előtérbe kerültek a nevelési kérdések, a tanár-diák kapcsolat, a „közös nyelv” megtalálása, a generációs különbségek, a fiatalok érzékenysége, a beilleszkedési problémák, illetve az osztályközösség fejlesztése. Átgondolták az osztályfőnökség lehetőségeit és határait, valamint keresték az erőforrásokat, melyekre lehet támaszkodni a munka során.

Támogatással várta haza a fiatalokat Békéscsaba

Újabb tizenegy fiatallal kötött hallgatói ösztöndíjra és életkezdési támogatásra vonatkozó szerződést a Békéscsaba hazavár! program keretében az önkormányzat hétfőn, a városháza dísztermében. Akik sikeresen szerepeltek a pályázaton, azok egyrészt hallgatói ösztöndíjként a diploma megszerzése előtti négy félévben, félévenként öt hónapon át, havi 50 ezer – azaz összességében 1 millió – forintot nyernek el; másrészt a diploma megszerzését követően, amennyiben helyben helyezkednek el, életkezdési támogatásként egyszeri 500 ezer forintot kapnak. Eddig az önkormányzat 132 kontraktust kötött: 38-at hallgatói ösztöndíjra, 94-et pedig életkezdési támogatásra. Ez a szám bővült hétfőn tizeneggyel.

Véradókat köszöntöttek Békéscsabán

Több rangos elismerés is gazdára talált hétfőn Békéscsabán azon az ünnepségen, amelyet a véradók napja alkalmából szervezett a Magyar Vöröskereszt vármegyei szervezete. Jutalmazták azokat is, akik eddig 130-szor, 110-szer és 100-szor nyújtottak önzetlenül segítséget. A díjakat dr. Párducz László elnök és Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés vármegyei igazgatója adta át. Pro Vita díjban részesült 134-szeres teljes véradásáért a gyomaendrődi Vasas György, Véradó Mozgalomért emlékérmet érdemelt ki Varjúné Kovács Edit, valamint Békés önkormányzata; míg Véradóbarát Munkahely lett a szeghalmi Felina Hungária Kft. Az eseményen 130-szoros véradóként köszöntötték a mezőberényi Barna Mártont és a sarkadkeresztúri Nagy Zoltánt, de tíz 110-szerest és tizenkilenc 100-szorost ugyancsak jutalmaztak.

A rendőrök vetettek véget a verekedésnek

Összeveszett egymással két férfi vasárnap Békéscsabán, egy belvárosi szórakozóhely előtt. A Békéscsabai Rendőrkapitányság közleményében részletezte, hogy az egyik odalépett a másik fiatalhoz, majd szóváltás után lökdösni kezdte és többször megütötte. A bántalmazásnak a rendőrök vetettek véget, akik éppen a közelben teljesítettek szolgálatot. A verekedő férfi előállították, és garázdaság miatt eljárást indítottak ellene.

Háromszáz méter fényfüzér és hatszáz dísz ékesíti Békéscsaba karácsonyfáját

Békéscsaba főterére, a városháza elé hétfőn érkezett meg a város karácsonyfája egy méretes szállítmány részeként, majd azt egy daru emelte bele az óriási talpba. A hat méter magas nordmannt egy békéscsabai család ajánlotta fel, így jutott el a Dobozi út környékéről, a Nagydiófa utcából a Szent István térre. Azt követően, hogy hétfőn felkerült rá a mintegy 300 méternyi fényfüzér, kedden több mint 600 dísszel is ékesítik a karácsonyfát, a kupola szerdán kerül a fenyő köré. A főtéren immár állnak a faházak, valamint a belvárosi római katolikus templom előtt a betlehemet is elkezdték hétfőn összepakolni. A napokban kerülnek ki az egyéb kiegészítők a Szent István térre, mint a medve vagy a rénszarvas, de ingyenesen használható körhinta és kisvasút ugyancsak helyet kap a városháza előtt, míg a hivatal ablakai adventi kalendáriumként szolgálnak majd. Noha több városrészben immár működik a díszkivilágítás, a fények ünnepélyesen vasárnap kapcsolódnak fel, az első adventi gyertyagyújtás napján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában