Díjak

2023.11.27. 15:45

Véradókat köszöntöttek Békéscsabán

Több rangos elismerés is gazdára talált hétfőn Békéscsabán azon az ünnepségen, amelyet a véradók napja alkalmából szervezett a Magyar Vöröskereszt vármegyei szervezete. Jutalmazták azokat is, akik eddig 130-szor, 110-szer és 100-szor nyújtottak önzetlenül segítséget.

Licska Balázs

A rendezvényen Varjúné Kovács Editet (középen) is köszöntötte dr. Párducz László és Tóth Zoltánné Fotó: Bencsik Ádám

– Katonák nélkül nem lehet háborút nyerni, a véradók nélkül pedig nem lehet az egészségügyben életet menteni – mondta beszédében dr. Párducz László, a Magyar Vöröskereszt vármegyei elnöke. Hozzátette: évente 500 ezer egység vérre, azaz naponta 1600-1800 olyan adományra van szükség, amely pótolhatatlan, amelynek értéke leírhatatlan. A véradókat Isten képmásainak nevezte, akiknek köszönhetően a betegek gyógyultan hazamehetnek és élhetik az életüket, akiknek hála részesülhetnek az isteni gondviselésben. Az önkéntesek kinyújtott kezei által a páciensek felkelnek és járnak. Hangsúlyozta: a véradók hisznek a jóságban, a felebaráti szeretetben; illetve képviselik az alázatot és a jóakaratot.

A békéscsabai területi vérellátó vezető asszisztense, Ancsinné Balogh Brigitta ugyancsak megköszönte a véradók önzetlen segítségét, amellyel reményt, gyógyulást adnak a betegek részére. Emellett kiemelte a Magyar Vöröskereszt munkatársainak és önkénteseinek segítségét is a véradások szervezésében. Ismertette, miszerint tavaly országos szinten 846 ezer beteg gyógyulásához járultak hozzá a véradók.

Többen a napokban egy központi ünnepség keretében vehették át jutalmukat, azonban a hétfői, békéscsabai rendezvényen ugyancsak köszöntötte és díjazta őket dr. Párducz László elnök és Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés vármegyei igazgatója.

Pro Vita díjban részesült 134-szeres teljes véradásáért a gyomaendrődi Vasas György, aki 1980 óta ad rendszeresen vért, leginkább az ösztönzi, hogy ezen alkalmak után jobban érzi magát, és a szűrések egyfajta kontrollt is adnak számára az egészségi állapotáról. Véradó Mozgalomért emlékérmet érdemelt ki Varjúné Kovács Edit, aki a gyomaendrődi AASZC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatóhelyetteseként a középiskolában évi három véradást szervez, és véradóként szintén példát mutat. Véradó Mozgalomért támogató oklevelet kapott Békés önkormányzata; míg Véradóbarát Munkahely lett a szeghalmi Felina Hungária Kft.

A békéscsabai eseményen 130-szoros véradóként köszöntötték a mezőberényi Barna Mártont és a sarkadkeresztúri Nagy Zoltánt, de tíz 110-szerest és tizenkilenc 100-szorost ugyancsak jutalmaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában