Beszámoló

2023.11.20. 17:45

Csapadékos és meleg is volt az elmúlt év Békésben

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság tevékenysége is napirendre került a közelmúltban a vármegyei közgyűlés Békéscsabán tartott ülésén. A tavalyihoz képest jelentősen, míg a sokéves átlaghoz képest némileg több csapadék hullott az elmúlt időszakban. A léghőmérséklet majdnem 1 fokkal haladta meg a szokásost.

Licska Balázs

Lúczi Gergely, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese ismertette az elmúlt hidrológiai év fő számait

Fotó: Bencsik Ádám

A tájékoztatóból kiderült, hogy a 2023-as hidrológiai év – amely 2022. november 1-jétől 2023. október 31-ig tartott – sokkal kedvezőbb volt a történelmi aszállyal sújtott tavalyihoz képest. A 2023-as hidrológiai év csapadékösszege az igazgatóság területén 570,2 milliméter volt, amely a sokévi 561,6 milliméteres átlaghoz képest is minimális, a tavalyi 376 milliméterhez képest pedig komoly többletet jelent. A két leginkább csapadékos hónap december és június volt; és egy nap alatt Békéscsaba-Veszely állomáson mérték a legnagyobb mennyiséget, június 23-án 83,2 millimétert.

Majdnem egy fokkal melegebb volt

A léghőmérsékleti viszonyok alapján az átlagnál melegebb időjárásról lehet beszélni – ismertették az igazgatóság értekezésében. Minden hónap az átlag felett zárt – főleg a január, a szeptember és az október – három hónap kivételével, mivel a tavasz nagy része és a nyár eleje az átlagnál hűvösebben alakult. Az éves területi átlag 12,9 fok volt, a sokévi átlag ehhez képest 12 fok. A napi átlagok alapján a legmelegebb napot augusztus 28-án regisztrálták, amikor 29,4 fok volt a napi átlaghőmérséklet, míg a leghidegebbet február 7-én -2,9 fokos napi átlaghőmérséklettel. A szélsőértékek tekintetében a leghidegebbet, -11 fokot Eleken mérték februárban, a legmelegebbet, 39 fokot pedig augusztusban Kisőrvető állomáson.

Helyben tartanák a vizeket

Lúczi Gergely, az igazgatóság igazgatóhelyettese is ismertette a legfontosabb számokat az ülésen, szerinte a hőmérséklet kis mértékű növekedésére, míg a csapadék mennyiségének csökkenésére kell számítani a jövőben; ráadásul a csapadék eloszlása időben és térben is szélsőségeket mutat. Mindent megtesznek azért, hogy a vizeket a lehetőségekhez mérten helyben tartsák, és olyan pályázatokat raknak össze, amelyek segítik ezt a folyamatot.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság tevékenységét dicsérte az ülésen Varga Gusztáv, a területfejlesztési bizottság elnöke és Szebellédi Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke is. Zalai Mihály elnök pedig a holtágak vízellátottságára kérdezett rá, valamint arra, hogy milyen a kapcsolat, az együttműködés a romániai szakemberekkel.

Szabályozzák a vízszintet

Lúczi Gergely igazgatóhelyettes elmondta, hogy több mint harminc jelentősebb holtágat tartanak számon, jelentős részüket az igazgatóság üzemelteti, és ezek között három nagy található. Ezek több funkciót is betöltenek, nyáron például öntözővizet szolgáltatnak és szabadidős célokat szolgálnak, míg télen a belvizek fogadása és elvezetése a fő feladatuk. Ennek megfelelően van egy nyári és egy téli üzemrend, illetve egy ehhez kapcsolódó vízszint is esetükben, szabályozzák a vízszintet.

Hozzátette, hogy jó kapcsolatban vannak a romániai szakemberekkel, főleg a nagyváradi igazgatósággal. Példaként hozta fel, hogy amikor a határ túloldalán megrongálódott a gyulavarsándi híd – és cölöpök hullottak a Fehér-Körösbe, majd annak folyásával elindultak Magyarország felé –, akkor arról rögtön értesítették őket. A közvetlen kapcsolatnak, az időben történt beavatkozásoknak hála a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak nem is keletkezett kára.

A 2023-as hidrológiai év csapadékainak alakulása a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén * (milliméter)

* 2022. november 1-jétől 2023. október 31-ig.

Forrás: Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, bekesmegye.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában