Végső búcsú

2023.11.01. 11:41

Békésben sem pártolják a hamvak hazavitelét

Egyre többen szeretnék temető helyett az otthonukban elhelyezni elhunyt hozzátartozójuk hamvait. A magyarországi temetkezési szervezetek nemrég erős hangvételű közleményt adtak ki és közös kampányt indítottak azért, hogy segítsenek megérteni a terjedő gyakorlat hatásait, veszélyeit.

dr. Nagy Szilvia

Családon belül eltérhetnek a vélemények arról, mi legyen a hamvak sorsa, egyéni tárolásuk konfliktusokhoz vezethet.

Fotó: Illusztráció: MW

A temetkezési szervezetek közleményben hívták fel a figyelmet arra, hogy évről évre nő az urnás temetkezések aránya hazánkban, azonban sokan nincsenek tisztában azzal, milyen kihívások járnak a hamvak otthoni elhelyezésével.

Az anyagi okok is közrejátszhatnak ebben

A békéscsabai Egyházi Temetkezés Szolgáltatás Kft.-nél elmondták, ma legalább kétszer annyian, vagy még ennél is többen szeretnék otthon elhelyezni szerettük hamvait, mint tíz évvel ezelőtt. Úgy vélik; ebben erősen közrejátszanak az anyagi okok.

– Egy urnás temetésért szertartással, sírhellyel, virággal 300- 500 ezer forint közötti összeget kérnek el a szolgáltatók, míg a koporsós temetés ára 400 ezer forintnál kezdődik. Az idősek, a 80 évesek, vagy afölöttiek ma is a hagyományos, koporsós temetést kérik, a temetőben szeretik leróni kegyeletüket. A fiatalabb generáció tagjai közül viszont egyre többen szeretnék hazavinni az urnát. Ugyanez jellemző akkor, ha a haláleset hirtelen történik, s a rokonok nincsenek felkészülve a búcsúra anyagilag. Mi minden érintettet részletesen tájékoztatunk, elmondjuk a tudnivalókat – tájékoztattak, hozzátéve, a halottól való elbúcsúzás fontos része az egészséges gyász folyamatának, érdemes átgondoltan megválasztani méltó módját. 

Konfliktusokhoz vezethet az egyéni tárolás

Családon belül eltérhetnek a vélemények arról, mi legyen a hamvak sorsa, egyéni tárolásuk konfliktusokhoz vezethet. Az urna hazavitele veszélyeztetheti a közeli hozzátartozók jogát a kegyeletgyakorlásra és az elhunyt emlékének tiszteletben tartására; mivel sok esetben nem biztosított az a családtagok bejutása az urna helyét szolgáló ingatlanba. Előfordulhat, hogy költözéskor megrongálódik az urna, ami nehezen feldolgozható lelkileg. Elvesztése esetén a hozzátartozó ráadásul kegyeletsértést követ el, támadható a kötelezettsége megszegéséért. A hamvak otthon tartása emellett folyamatosan emlékeztethet a veszteségre, ami érzelmileg megterhelő, pszichológusok véleménye szerint jelentősen nehezítheti a gyászfeldolgozást. Mindezeket szem előtt tartva az urna a mi álláspontunk szerint sem otthonra való – összegezték.

A békéscsabai Egyházi Temetkezés Szolgáltatás Kft.-nél azt is elmondták, hogy hazánkban a temetést szervező családtag, leszármazó, vagy házastárs dönthet arról, mi legyen az urna sorsa hamvasztás esetén. Amennyiben az érintett haza szeretné vinni, nyilatkozatot kell kitöltenie, amelyet a helyi köztemető őriz meg. Ebben meg kell jelölnie, hol, milyen körülmények közt tartja majd az urnát, egyúttal tudomásul veszi, hogy a kormányhivatalnak ellenőrzési joga van, a hatóságok vizsgálhatják a hamvak kezelésének megfelelőségét.

Érzelmi kötődés állhat a háttérben

Szigeti Antal békéscsabai katolikus plébános elmondta, mindig felhívják az érintettek figyelmét arra, hogy nem tartják egészséges dolognak az urnák otthoni tárolását, de van, aki ragaszkodik ahhoz, így a döntésbe nem szólhatnak bele. Szerinte az erős érzelmi kötődés áll a háttérben, de az ő tapasztalatai szerint a hamvak hazavitelének tendenciája a vármegyében nem nőtt.

– Az egyházi rendelkezés az, hogy az elhunytat csak megszentelt helyre szabad eltemetni. Többször előfordul, hogy évek múltán meggondolja magát a hozzátartozó, s a hamvakat mégis eltemetteti. A földi maradványokat elhelyezhetik urnafülkébe, ásott sírba, esetleg az altemplomba is – tette hozzá.

A békéscsabai Egyházi Temetkezés Szolgáltatás Kft.-nél felhívták a figyelmet: a hamvakat már meglévő sírhelybe is el lehet helyezni, akár szertartás nélkül, családi, méltóságteljes körben, hozzátartozók beszéde mellett; ez anyagilag is kedvezőbb, miközben kegyeletteljes búcsúra ad lehetőséget. 

Nagy Zoltán evangélikus lelkész, esperes kiemelte, az urnák hazavitele és a hamvak otthon tartása jól jelzi a mai embereknek a materiálishoz, megfoghatóhoz való ragaszkodását, miközben a lelkiekre sokkal jobban kellene figyelnünk. 

– A szertartás, ahol elbúcsúzunk, a sír amely lezárul, nekünk itt maradottaknak segít az elengedésben, lezárásban, tovább lépésben. Ezért is fontos, hogy az örök élet reménységének keresztyén üzenete vigasztaló módon megszólaljon ezeken az alkalmakon – fűzte hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában