A zene világnapja

2023.10.12. 11:21

Zene által teljes az életük – mezőkovácsházi fiatalok adtak koncertet

Várta a zenekedvelőket a Mezőkovácsházi Alapfokú Művészeti Iskola a római katolikus templomba a zene világnapja alkalmából. Szerdán nagy sikert arattak a fellépők, ízelítőt adtak felkészültségükből, tehetségükből.

Csete Ilona

A zene világnapján ismét a katolikus templomban rendeztek hangversenyt Fotó: Gigacz Balázs

Mezőkovácsháza Az ünnepi koncerten Szakács József igazgatóhelyettes köszöntőjében a zenei nevelés fontosságáról beszélt, arról, hogy nagymértékben hozzájárul a harmonikusabb, teljesebb élethez.  Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésére nevezte meg október 1-jét a zene világnapjának 1975-ben. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek a jobb megismerését.

– Az alapító az első világnap tiszteletére írott köszöntőjében annak a reményének adott hangot, hogy az emberek legmélyebb érzéseiket és legszebb reményeiket juttatják majd kifejezésre a zene nyelvén. Iskolánkban már régi hagyomány, hogy a zene világnapja alkalmából rendezett hangversenyünknek a helyi római katolikus templom ad otthont. Ezúton köszönjük Orbán Sándor plébánosnak és az egyházközségnek a szíves vendéglátást. Kodály Zoltán szavait ajánlom a hallgatóság figyelmébe: ,,A zene nagy művészet, nélküle az élet nem teljes. A zene lelki táplálék, semmi mással nem pótolható. Rendeltetése: belső világunk megismerése.”

A hangversenyen fellépett a Resonance együttes, énekes, megszólaltatta hangszerét zongorista, klarinétos, szintetizátoros, gitáros, furulyás. A program végén Szakács József megköszönte valamennyi fellépőnek és a felkészítőiknek a remek műsorszámokat, valamint a képzőművészeti tanszakok diákjainak és pedagógusaiknak a kiállításra került alkotásokat; a Békéscsabai Tankerületi Központnak, valamint Békés Vármegye Önkormányzatának a segítséget. A fellépőket ugyanis a Kis Művészekért Alapítványon keresztül egy szerény ajándékkal, megvendégeléssel támogatták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában