Tanácskozás

2023.10.10. 11:32

Új utakat mutattak be a valláspedagógiában Békéscsabán

Több mint harminc, Békés vármegyében dogozó katolikus hitoktató részvételével tartották meg azt a szakmai továbbképzést, amely a külföldön elismert, de a magyar valláspedagógiában viszonylag újszerűnek számító módszerrel ismertette meg a jelenlévőket.

Szegfű Katalin

Újszerűnek számító módszerrel ismertették meg a jelenlévőket.

Fotó: Szegfű Katalin

A békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskolában megtartott összejövetelen tájékoztatást és ízelítőt adtak az úgynevezett Kett valláspedagógia módszeréről, melyet a német Franz Kett alkotott meg. A módszer lényege az egységes értelemirányítás, vagyis ez egy olyan valláspedagógia, amely képes a gyerekeket (óvodásoktól a középiskolásokig, de valójában minden korosztályban alkalmazhatóan) kiragadni a mindennapok gyors forgatagából, túlfeszítettségéből, a szinte állandó online jelenlétből, és ezek helyett értelmüket és érzelmi oldalukat egy adott mondanivalóra száz százalékosan összpontosítani. A módszerben sok játékos elem, közös mozgás, táncolás, ének, kreatív elfoglaltság, bevonódási lehetőség van, elmélyülés, ima, miközben egy-egy foglalkozáson az élet értelmét kutató és bemutató történetek hangoznak el. 

A békéscsabai összejövetelen Szent Erzsébet legendája és Assisi Szent Ferenc élettörténete került a középpontba. Ezeket Gazsó Ilona, a házigazda iskola pedagógusa és Vargáné Bögi Veronika, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Intézetének munkatársa mondta el és mutatta be, természetesen a jelenlévő hitoktatók bevonásával. 

A Dombegyházáról érkezett, de Battonyán hitoktató Kémenes Anikó a legfiatalabb résztvevők egyikeként a módszer színes, mozgalmas, kézzel fogható és élményeket adó értékeit emelte ki lapunk olvasóinak. Soczó Géza már 27 éve van a hitoktatói pályán, mások mellett gyomaendrődi és hunyai óvodások és iskolások között szolgál. Szerinte ez a módszer nagyon sok felkészülést igényel a pedagógustól egy-egy foglalkozásra, de megéri, mert a gyermek általa egészen közelről lesz megérintve, és beleélve magát egy-egy történetbe a végső mondanivaló könnyebben és mélyebben érhet célba. Tánczos Eszter Mezőberényben és Köröstarcsán folytat hitoktatói munkát, közel negyed évszázada. Szerinte a Kett pedagógiára épülő foglalkozások előhozzák a gyerekek kreatív és együttműködő oldalát, és akár részleteiben, kiragadott elemeiben is lehet a módszerben elsajátítottakat alkalmazni, gazdagítva vele a hittanórákat. A hírportálunk által megkérdezett valamennyi hitoktató-katekéta arról beszélt, hogy a gyorsan változó és sok újszerű kihívást rejtő mindennapokban a vallásoktatás reformjára és a pedagógusok módszertani fejlődésére van szükség, ezért nagy az érdeklődés köreikben az ilyen továbbképzésekre, melyekért nagyon hálásak a szervezőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában