Szűrések

2023.10.18. 20:23

Több generáció részvételével: nagy volt az érdeklődés a csanádapácai egészségnapon

Több év kihagyás után a csanádapácai önkormányzat és a helyi művelődési ház, valamint számos helyi civil szervezet, szakember és önkéntes példás összefogásával olyan sikeres egészségnapi programot állítottak össze, hogy a szervezők is meglepődtek a résztvevők létszáma láttán.

Csete Ilona

A fiatalokat is vonzották a programok.

Csanádapácán nem szokatlan az, ha programot hirdetnek s arra bejelentkeznek a civilek is: így volt az októberi, nagyszabású egészségnapon. A Dohánylevél Egyesület asszonyai megállás nélkül palacsintát sütöttek, a nyugdíjasok süteményeket hoztak, mások önkéntesként segítették a nap sikerét. Volt gyerekeket megmozgató program is, akár óvodás, akár iskolás korosztályról volt szó. 

A szűrésekre folyamatosan volt jelentkező. Orosháza után Apácára érkezett a Mályvavirág Alapítvány 2022-es művészeti pályázatának győztese, Blumenschein Ágota munkáiból szervezett kiállítás. Megtudtuk, az egészségnapon túl, november 3-áig bárki megtekintheti (az alkotó a képein keresztül mutatja be a petefészekrák tíz legjellemzőbb tünetét, ezzel hívja fel a figyelmet a megelőzésre) a tárlatot.

A Mályvavirág Alapítvány kiállítása november 3-áig látható. Fotó: Facebook

S ha már megelőzés: az apácaiak éltek valamennyi szűrési lehetőséggel. A szervezők pedig emlékeznek sikertörténetekre: bizony, itt kiszűrt lakosnak az életét mentette meg az időben való felismerés.

A REGE Alapítvány először jött Csanádapácára, daganatos betegeknek és hozzátartozóknak szóló tanácsadással.

Az egészségnap népszerűségét a helyiek annak tulajdonítják, hogy a helyükbe vitték és ingyenesen elérhetővé tették számukra a szűréseket. Volt számos előadás, mozgásfejlesztő eszközöket is kipróbálhattak. Kölyök filmklubra várták a fiatalokat. S hogy mit keresett egy fodrász az egészségmegőrző programon? Hajvizsgálatra jelentkeztek nála. A tinik is megfogadták a szakember tanácsait.

 

 

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában