Egyeztetés

2023.10.12. 18:15

Tartaléklistán a gyulai vasútállomás felújítása, tovább küzdenek a projektért

Felfüggesztették, illetve tartaléklistára helyezték a gyulai vasútállomás felújításának ügyét. A helyi városvezetés azonban tovább küzd azért, hogy a létesítmény rekonstrukciója megvalósulhasson.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő elmondta, tovább küzdenek a vasútállomás felújításáért

Fotó: Petróczki Gábor

A felújítás állásáról csütörtökön délelőtt tartott sajtótájékoztatót dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a vasútállomás előtt. Felelevenítette, 2022 februárjában kaptak értesítést arról, hogy a MÁV azon a nyáron, hosszú előkészületek után megkezdi a felújítást. A munkálatok azonban nem kezdődtek meg, és bár érkeztek információk, hivatalosan most kapott Lázár János építési és közlekedési minisztertől levelet, amelyben a szaktárca vezetője leírta, hogy a vasútállomás felújítását felfüggesztették, tartaléklistára helyezték, de nem törölték. Ez azért történt, mert a MÁV-nak jelenleg nincs forrása a beruházásra. A felfüggesztés oka pedig az, hogy az orosz-ukrán háború kitörését követően kormányhatározat írta elő, hogy az állami fejlesztéseket felül kell vizsgálni, illetve fel kell függeszteni. A polgármester hangsúlyozta, nem adják fel a célt, és tovább küzdenek a vasútállomás felújításáért.

Dr. Görgényi Ernő ennek kapcsán felidézte, hogy az elmúlt években milyen lépések történtek a rekonstrukció érdekében.

Eszerint 2015 és 2020 között a MÁV elvégezte a felújítás tervezési munkálatait a gyulai önkormányzattal együttműködésben, és 2017 őszére elkészült a fejlesztési program. 2018-ban a felújítás előkészítése érdekében lebontották a restit, és felújították a biztosító berendezés elhelyezésére szolgáló vízházat.

2020-ra elkészült az engedélyes és a kiviteli terv. Fónagy János akkori miniszterhelyettes hivatalos levélben adott tájékoztatást arról, hogy a felújításra összesen 650 millió forint forrást biztosítanak. 2021. április 5-én kapott jogerős építési engedélyt a felújítás, és a MÁV vezetése még ebben az évben jóváhagyta a kiviteli tervet. 

2021 augusztusában Mosóczi László akkori közlekedési államtitkár hivatalos levélben arról tájékoztatta a várost, hogy a felújításhoz szükséges pénz rendelkezésre áll, a munka ősszel kezdődik. A felújítást végül 2022-re halasztották. 2022 január 21-én Puszpán János, a MÁV beruházási igazgatója levélben arról adott tájékoztatást, hogy a kivitelezés 2022 nyarán elkezdődik. 2022. február 23-án dr. Görgényi Ernő és dr. Kovács József sajtótájékoztatót tartottak a helyszínen. A MÁV igazgatójáról és az illetékes államtitkártól kapott hivatalos levelek alapján bejelentették, hogy nyáron megkezdődik a gyulai vasútállomás évtizedek óta várt felújítása. Egy nappal később, február 24-én kitört az orosz-ukrán háború. 2022. június 4-én a kormány előírta az állami beruházások felfüggesztését.

2023. október 2-án Lázár János miniszter levélben adott tájékoztatást arról, hogy a projektet felfüggesztették, nem törölték, tartaléklistán szerepel.

– Továbbra is legfontosabb céljaink között szerepel annak elérésre, hogy a MÁV a tervezett felújítást elvégezze. A megvalósítás időpontja jelenleg nem tudható, de folyamatosak az egyeztetések a kérdés napirenden tartása érdekében – nyomatékosította dr. Görgényi Ernő.

A Gyula-Békéscsaba szakaszról is szó esett

Dr. Görgényi Ernő előzetesen Lázár János építési és közlekedési miniszternek írt levelében, amellett, hogy a vasútállomás felújításáról kérdezte a szaktárca vezetőjét, a Gyula és Budapest közötti közvetlen vasúti kapcsolat megteremtését is javasolta. Ennek kapcsán újra kezdeményezte a Békéscsaba-Gyula szakasz villamosítását, illetve hibrid mozdony üzembe helyezésére tett javaslatot. Jelen helyzetben akár valaki a fővárosból érkezik Gyulára, akár a fürdővárosból utazik Budapestre, Békéscsabán át kell szállnia.

A miniszter válaszában kiemelte, a Békéscsaba-Gyula vasútvonal szakasz korszerűsítése, illetve villamosítása a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz 1.2 városi-elővárosi projektjei között a megszabott financiális kereteken kívül szerepel, de egyelőre nem rendelkezik forrástervezettel sem.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában