Fórum

2023.10.21. 11:01

Navracsics Tibor Orosházán: fejlesztési pénzeket kell Békésbe hozni

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter tartott fórumot pénteken este Orosházán, a Petőfi művelődési központban. Dávid Zoltán polgármester köszöntőjében fontosnak nevezte az ilyen találkozókat, hogy egyeztethessenek az aktuális helyi és térségi kérdésekről. A miniszter előző éjjel tért haza Brüsszelből, mint fogalmazott, bízik abban, hogy az év végéig sikerül megállapodni az uniós forrásokról.

Csete Ilona

2024-2025 már egyértelműen emelkedő pályát hoz Magyarország minden térségének – fogalmazott a miniszter.

Fotó: Nagy Kristóf/Oroscafé

Erdős Norbert országgyűlési képviselő köszöntőjében több párhuzamot is megemlített, ami jellemzi sok éve tartó közös munkájukat Navracsics Tiborral. Már 2010 és 2014 között is együtt dolgoztak, majd ezt folytatták 2014-2019 között Brüsszelben. Napjainkban pedig Erdős Norbert mint miniszteri biztos végez közös feladatokat a területfejlesztési miniszterrel, aki számos, aktuális témával érkezett Orosházára. A miniszter emlékeztette a fórum résztvevőit, 10 éve járt a városban, a főtér avatásán.

Erdős Norbert meghívására érkezett a városba a miniszter. Fotó: Nagy Kristóf/Oroscafé

Előző nap éjjel tért haza brüsszeli tárgyalásairól, ez is volt az első téma, amiről beszélt.

– Voltak ebben a tárgyalássorozatban holtpontok, időszakok, amikor úgy éreztük, nem tudunk továbblépni. Most azt látom, változik a helyzet, a hangulat. Bízom abban, hogy az év végéig sikerül megállapodni, a tárgyalások eredményre vezetnek. Ami bennünket illet, elhárítunk minden akadályt annak az útjából, hogy az uniós források megérkezzenek. Ám az általános aggodalommal ellentétben Magyarország a 2014/2020-as, most záruló időszakban az első ötben van a tagországok között 94 százalékos felhasználási aránnyal, ami kimagasló. A rendelkezésünkre bocsátott európai uniós támogatások több mint 90 százalékát mindig felhasználtuk. Igaz ez a 2021-2027-es, mostani pénzügyi ciklusra is – első helyen állunk a 3 százalékos lekötési szinttel. Felkészültek vagyunk, amint lehetőségünk van, hasznosítjuk a forrásokat – tette hozzá Navracsics Tibor, aki arról is beszélt, hogy a Terület- és Településfejlesztési, valamint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program már elindult, előbbinél a pályázatok 50 százalékát kiírták, utóbbinál is közelítenek a 40 százalék felé. Az uniós programok amúgy is utófinanszírozásúak, a forrásokat most a nemzeti költségvetés előlegezi meg. S ha megérkeznének az uniós támogatások, akkor azokat a pénzeket más fejlesztésekre lehetne fordítani. Reményét fejezte ki, hogy 2024-2025 már egyértelműen emelkedő pályát hoz Magyarország minden térségének.

Az a célunk az uniós források hazahozatalával, hogy olyan területfejlesztési politikát valósítsunk meg, hogy a felzárkózóknak is az eddigiekhez képest nagyobb segítséget jelentsen. Ebben kulcsfontosságú szerepe lesz Békés vármegyének. 

Demográfiai okokból is kell figyelni Békésre.

– Ha lassítani akarjuk, vagy megfordítani, akkor a fejlesztési pénzeket ide kell hozni: a fiatalok is itt találjanak életlehetőséget maguknak. A másik ok, amiért fontos helye lesz és van Békés vármegyének a magyar területfejlesztési politikában, hiszen itt is lehet látni, milyen hosszú távú károkat okozott a trianoni békediktátum. Ezen a helyzeten határokon átnyúló infrastrukturális fejlesztésekkel, beruházásokkal, a vállalkozások együttműködésével lehet változtatni s ezek eredményeként és ez a térség újra összenő.

Arra kell felkészülnünk, ha Románia a schengeni övezet tagjává válik, akkor annak Békés és Csongrád-Csanád vármegye és az itt lakók is a nyertesei lehessenek. Ehhez olyan területfejlesztési politikánk legyen, ami minden térségnek kidolgoz olyan eszközrendszert, ami valós segítséget jelent. A közigazgatási határokon átnyúló térségi programok elkészítése a feladat. 

Szerinte kulcsfontosságú, hogy ezeket a régiókat gazdaságilag egységes térségekké alakítsák.

Navracsics Tibor emlékeztetett a 2024-es európai parlamenti választásokra, szerinte az Unió soha ekkora kihívásokkal nem nézett szembe. Nyáron eldől, hogy vissza tud-e térni a kereszténydemokrata alapító atyák elképzeléséhez, és létre tudnak-e hozni olyan együttműködést, ami nem a másik elnyomásán, hanem a másik megbecsülésén alapul, s minden nemzetnek megadja a lehetőséget saját céljai megfogalmazásához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában