Leleplezték a hónap műtárgyát

2023.10.17. 12:39

Megnyitotta kapuit a Csabai Szalon

Leleplezték a hónap műtárgyát, Boros Péter A láthatatlan légiós című szobrát; valamint kitárta kapuit a Csabai Szalon, azaz megnyitották a békéscsabai művészek alkotásaiból összeállított kiállítást hétfőn a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Licska Balázs

Szente Béla (jobbra) leplezte le Boros Péter alkotását, a hónap műtárgyát

Fotó: Bencsik Ádám

Szente Béla, az intézmény igazgatója elmondta, elindítottak egy, a képzőművészethez kapcsolódó sorozatot. Emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvánnyal terhelt időszakban a Csabagyöngye Kulturális Központ az elsők között volt, akik kirakatgalériákat nyitottak. Most ez folytatódik a sorozattal.

Vagyis minden hónapban kiválasztanak egy műtárgyat, amelyet nap közben befelé fordítanak, és úgy tekinthetik meg az intézmény látogatói, sötétedés után pedig kifelé néz majd a mű, megvilágítva, és így nézhetik meg az utcán sétálók. Az első kiállított műtárgy egy Schéner Mihály-alkotás volt a centenárium, tehát annak apropóján, hogy száz éve született a művész. A második pedig Boros Péter szobrászművész A láthatatlan légiós című – a Rejtő Jenő-könyv ihlette – remeke.

Huszonharmadik alkalommal nyílt meg a Csabai Szalon

A Csabai Szalon kiállításának megnyitóján Mészáros Zsuzsa múzeumpedagógus, vizuál-kulturális szakember elmondta: a tárlatnak év végéig helyet adó Panoráma terem szerinte a művészeteknek épült, bár nyilván más eseményeknek, akár konferenciáknak is otthont ad. Fontosnak nevezte, hogy legyenek ilyen terekben is kiállítások, hiszen így többeket szólíthatnak meg az alkotásokkal.

Beszélt arról, hogy a szalonok egykor milyen szerepet töltöttek be a nagy lakásokban, kastélyokban, hogy ott ültették le a vendégeket. Azt is ismertette, hogy a szalon elnevezés egy közösséget is jelentett, és hogy szerinte a Csabai Szalon – amely immár 23. alkalommal tárta ki a kapuit – visszahozza a régi korok hangulatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában