Támogatás

2023.10.22. 13:01

Magyarbánhegyesen, Medgyesegyházán és Mezőkovácsházán tíz házat biztosítottak az ellátottaknak

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Kiköltözünk! - új szociális lakhatási forma a dél-békési településeken elnevezésű projekt záró eseményét rendezték Mezőkovácsházán csütörtökön. A megvalósítás során 10 darab, egyenként 12 férőhelyes támogatott lakhatást biztosító ház létesült belterületen, családi házas városrészben; valamint két alapszolgáltatási központ. A lakóházak megépítése mellett a projekt célja volt a közösségi alapú ellátás biztosítása is.

Csete Ilona

Az ingatlanok tágasak, zöld terület övezi mindegyiket. Nyugalmat, családias környezetet biztosítanak. Fotó: BMH

A projekt megvalósítása a Körös-menti Integrált Szociális Intézmény Békés Vármegye, Magyarbánhegyes, Tanya 37. szám alatti telephelyén 120 fogyatékossággal élő ellátott számára adott új, támogatott lakhatási szolgáltatást.  A korábban nagy létszámú bentlakásos ellátás helyett tíz darab, 12 fős épületbe költözhettek az intézmény lakói Mezőkovácsházán, Medgyesegyházán és Magyarbánhegyesen.

Az ingatlanok tágasak, zöld terület övezi mindegyiket. Nyugalmat, a családias környezetet, az intimitást biztosítja az itt élők számára. A támogatott lakhatást biztosító lakóházak megvalósítása mellett a projekt célja volt a közösségi alapú ellátás biztosítása is. A szolgáltatási gyűrű az étkeztetésből, a házi segítségnyújtásból, támogató szolgáltatásból, a nappali ellátásból és a fejlesztő foglalkoztatásból áll. 

 

Az új szolgáltatási struktúrában, az egymásra épülő ellátórendszer kialakításánál fő célkitűzés volt az alapszolgáltatások és a szakellátási rendszer integrációjának a kialakítása. Az új megközelítés lehetőséget biztosít arra, hogy a szolgáltatást igénybe vevők a társadalomba beilleszkedve, annak egyenjogú tagjaiként aktív közösségi életet éljenek, illetve visszatérjenek a munka világába.

A projekt megvalósítása az ellátottak részére egy új, szebb jövőképet vetít előre. A projekt eredményeként az ellátottak számára ápolást-gondozást nyújtó intézményi ellátási forma teljeskörű kiváltása valósult meg, és a lakók igényeire reflektáló, magas minőségű, hozzáférhető közösségi alapú ellátási forma jött létre. 

A projektben az ellátást igénybe vevők önálló támogatott életvitelét szolgáló eszközökön, bútorokon, berendezési tárgyakon kívül vásároltak két speciális gépjárművet is.

A projektnek köszönhetően jelentősen javult az ellátottak életminősége, önálló életvitelük támogatása; megvalósult a szociális szolgáltatási rendszer fejlesztése a minőségi, közösségi alapú új támogatott lakhatási férőhelyek létrehozásával; javult az alapszolgáltatások általános hozzáférhetősége; megtörtént a közösségi alapú ellátásban tevékenykedő szakemberek, illetve a lakók felkészítése a támogatott lakhatás és kapcsolódó szolgáltatások igénybevételére.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában