Látványdisznótor is volt

2023.10.20. 16:52

Középiskolások és egyetemisták gyúrtak, töltöttek pénteken a csabai kolbászfesztiválon – galériával

Százharminc középiskolás és egyetemista, főiskolás csapat gyúrta és töltötte a kolbászt pénteken a CsabaParkban a 26. Csabai Kolbászfesztiválon. Emellett látványdisznótort tartottak a Csabai Kolbászklub sátránál, ahol az orosházi kolbászklub tagjai is jeleskedtek. Szombaton jön a nagygyúrás két sátorban, rengeteg csapattal.

Nyemcsok László

Vidám pillanatokból és finom kolbászokból pénteken sem volt hiány.

Fotó: Bencsik Ádám 

Hivatalosan csütörtökön este nyitották meg a gasztrobulit, pénteken pedig ismét nagy volt a nyüzsgés az asztaloknál. Míg sokan még a Savio csibéit, vagyis a békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda győztes csapatát méltatták pénteken délelőtt is a Csabai Kolbászfesztiválon, a CsabaParkban, addig a középiskolások és az egyetemisták nekigyűrkőztek a saját versenyüknek. Az induló, maximum öttagú csapatoknak a helyszínen átvett öt kg húsból kellett sütnivaló kolbászt készíteniük.

Sokaknál a csabai, Békés vármegyei diákok, hallgatók hozták össze a gyúrócsapatokat szerte az országból. Például a Budapesti Állatorvos-tudományi Egyetem gárdájánál is.

–  Budai Adrival ketten vagyunk Békés vármegyeiek a csapatban, a többieknek elmondtuk, hogy milyen jó buli ez, és vevők voltak rá – hangsúlyozta a dévaványai Nyuzó Lili. Nem sokkal arrébb a Körösladányi MSK NB III-as labdarúgó-csapatának erősségei gyúrták a kolbászt Raducu Sorin irányításával.

– A futballpályán otthonosabban érezzük magunkat, de úgy gondolom, a kolbászunkkal sem vallunk szégyent – ecsetelte a csapatkapitány.

A Kemény Kadétok és a Kemény Betyárok Kulcsár Hajnalka osztályfőnök útmutatásai szerint gyúrták a kolbászt, az egyik csapat kapitánya Gergő volt. Elmondta, a vezetékneve nagyon illik a fesztiválhoz, ugyanis Buliknak hívják. Mellette Kis Bence és Mátó Gergely is gyúrt, utóbbi szülői hentesháttérrel jó tanácsokkal is szolgálta csapattagoknak.

A Csabai Kolbászklub sátránál pénteken délelőtt a Csabai és az Orosházi Kolbászklub tagjai dolgozták fel egy hízót. Szilágysámsonból Bántó Zoltán polgármester és Veres Gábor alpolgármester is figyelte a szakszerű mozdulatokat, Méhes Miklós, a Csabai Kolbászklub tagja mesélt nekik a fesztiválról. Meghívta őket, és szíves-örömest jöttek. Náluk februárban hagyományosan szalonnafesztivált rendeznek, nagy sikerrel.

Az amerikai nagykövet is kolbászt töltött
A kolbászfesztivál pénteki napjára ellátogatott David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is. Elmondta, a nagykövetség egyik munkatársa Békés vármegyei, és ő mesélt neki mintegy fél éve a rendezvényről, hogy ezt látnia, átélnie kell. A nagykövet nem felejtette el, beírta naptárába az időpontot, és eljött. 

David Pressman is belekóstolt a térség gasztronómiai hagyományaiba. Fotó: Bencsik Ádám

David Pressman Hégely Sándor fesztiváligazgatótól egy kolbászfesztiválos kapucnis pulóvert és kötényt is kapott, amiben beállt az Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért csapathoz kolbászt tölteni. Amelyik kolbászt pedig ő töltötte, megkapta Kardos Grétától, az egyesület alelnökétől.

A nagykövet kiemelte, örömmel kóstolt bele Békéscsaba és a térség kultúrájába, gasztronómiájába, közösségi életébe. Ami pedig különösen magával ragadta, az a jókedv, a különböző generációk együtt szórakozása, a tradíciók őrzése, ápolása és továbbadása.    

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában