Szemle

2023.10.18. 11:01

Itt találja a legfrissebb békéscsabai híreket

Egy csokorba foglaltuk, mi minden történt Békéscsabán.

Beol.hu

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Újabb utcákban épül ki a vezetékes ivóvízhálózat a Kenderföldeken
Zajlik és várhatóan év végéig befejeződik Békéscsabán, a Kenderföldeken a vezetékes ivóvíz-hálózat kiépítésének második üteme. A beruházásról kedden tartottak a Kenderföldek Egyesület szervezésében fórumot egy városrészi rendezvényházban, amelyen a felmerülő kérdéseikre is választ kaphattak az érintett békéscsabaiak.
Csicsely Gergő, az egyesület elnöke elmondta, a vezetékes ivóvízhálózat kiépítésével egy több évtizedes hiányosságot pótolnak. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, összességében 400 millió forintos projektről van szó. A második ütem érinti a Rokka, a Tiloló, a Kender, a Part, a Csónak és a Horgony utcákat és remélik, lesz forrás a harmadik ütemre is jövő év első felében, és akkor a Kenderföldeken minden lakott utcában rendelkezésre áll majd a jó minőségű, egészséges vezetékes ivóvíz. A bekötéssel kapcsolatban elhangzott, nyomtatványt kell kitölteni, hogy a víziközmű-szolgáltató munkatársai felvegyék az érintettel a kapcsolatot. A megtervezés után az érintett kap egy ajánlatot a várható összegről.

Közös imában álltak ki Izrael és a béke mellett
Együtt lengtek az izraeli és a magyar zászlók kedden kora este Békéscsabán, a Jókai színház előtt, ahova a Bét Bárhesz Egyesület és a Hit Gyülekezete szervezésében várták közös imára azokat, akik kiállnak Izrael és a béke mellett azt követően, hogy a Hamász megtámadta Izraelt. Horváth Sándor, az egyesület elnöke azt mondta,  a holokauszt óta ennyien nem vesztették életüket előre ilyen megtervezett, szándékos emberirtásban. Szólt arról, hogy Nyugat-Európában, így a Benelux-államokban és Németországban ismét kezd fellángolni az antiszemitizmus. A Hit Gyülekezete képviseletében Karácson Zoltán kiemelte, ki kell állni Izrael és a Szentföldhöz való joga mellett, hiszen a keresztény világ számára is védőbástyaként szolgál a Közel-Keleten. Mint kiemelte, Izraelnek köszönhető a törvény, Jézus Krisztus, a Biblia, az egyház megszületése.

Érkeznek a csereprogramban a ledes izzók
Érkeznek a csereprogram apropóján a vadonatúj, energiatakarékos és korszerű, ledes izzók a városháza udvarára – ismertették a békéscsabai önkormányzaton. Rövidesen értesítik is azokat a családokat, háztartásokat, akik nyáron jelentkeztek a programra azzal kapcsolatban, hogy mikor vehetik át az izzókat. Az biztos, hogy erre a polgármesteri hivatal Szabadság téri épületében; a Lencsési lakótelepen a Fövenyes utcai idősek napközi otthonában; Jaminában a közösségi házban; Mezőmegyeren a művelődési házban; Gerlán pedig a faluházban lesz lehetőségük.

A fehér bot napját ünnepelték
A fehér bot napját ünnepelte a minap a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete a könyvtárban. Az eseményen fellépett a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar, a sorstársak pedig saját novellákból, versekből szemezgettek. Ádász István, a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének elnöke elmondta, a fehér bot napján a társadalom többi tagja felé igyekeznek jelezni, hogy a látókhoz hasonlóan szeretnének boldogulni. Dr. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is kiemelte, ahhoz, hogy a vakok és a gyengénlátók is a társadalom teljes jogú tagjai lehessenek, olyan emberek, civilek kellenek, akik világító fáklyaként, „fehér botként” mutatják az utat.

Átvették nyereményeiket a bicikli-szépségverseny nyertesei
Bicikli-szépségversenyt rendeztek az autómentes napon Békéscsabán, és a szavazás lezárását követően kiderült, hogy mely bringák tulajdonosai nyertek – írták a város Facebook-oldalán. Mint ismertették, összesen 55 ezren nézték meg a kerékpárokat, és több mint 4 ezer voksot zsebeltek be a járgányok és a gazdáik. Az első három helyezett – Kosaras Iza, Bondár Zoltán és Andó Luca – a minap a Szent István téren vették át Szarvas Péter polgármestertől a jutalmaikat, amelyek a finomságok mellett hasznos bicajos kiegészítőket is tartalmaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában