Ünnep

2023.10.17. 10:16

Csaknem százéves a fehér bot, Békésben is sokaknak segít

A fehér bot napját ünnepelte hétvégén a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete a könyvtárban. Az eseményen fellépett a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar, a sorstársak pedig saját novellákból, versekből szemezgettek.

dr. Nagy Szilvia

– Bár a látássérültek mindennapjai másabbak, mint a látóké, gondjaink, örömeink szinte ugyanazok – emelte ki Ádász István. A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének elnöke hozzátette, a fehér bot napján a társadalom többi tagja felé igyekeznek jelezni, hogy a látókhoz hasonlóan szeretnének boldogulni. 

Novelláját olvasta fel Kelemen Györgyné, aki egyúttal ráirányította a figyelmet a szemléletformáló programok fontosságára. Hangsúlyozta, a mai gyerekek ezeknek köszönhetően már sokkal figyelmesebbek, segítőkészebbek, elfogadóbbak.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Juhász István önkormányzati képviselő és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is. Elhangzott: a fehér bot már csaknem százesztendős. Használata 1930-tól datálódik, a francia Guilly d'Herbemont grófnő vette észre, milyen bizonytalanul közlekednek a vakok az utcákon. Az ő ötlete volt, hogy fehér botot vegyenek kezükbe, jelezve, látássérültek, figyelmet érdemelnek.  

Herczeg Tamás hangsúlyozta, ahhoz, hogy a vakok és a gyengénlátók is a társadalom teljes jogú tagjai lehessenek, olyan emberek, civilek kellenek, akik világító fáklyaként, "fehér botként" mutatják az utat.

A köszöntők után Kutyejné Ablonczy Katalin vezetésével a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar hangversenye, valamint az egyesületi tagok műsora vette kezdetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában