Országosan a legolcsóbb

2023.10.28. 09:26

Ingatlan négyzetméterenként 20 ezerért? Mezőhegyesen megveheti!

Magyarország legdrágább és legolcsóbb utcáit szemlézte az az elemzés, amit az ingatlan.com készített. Kiadott közleményükből kiderült, hogy 700-szoros eltérés is akad az idei árakban. Békés vármegye is érintett a felmérésben, ugyanis Mezőhegyesen döntötték meg a legalacsonyabb négyzetméter ár „rekordját”.

Vásári Erzsébet

Nagyon nagy különbségek vannak az ingatlanárak tekintetében.

Fotó: Illusztráció: MW

Hatalmas különbségek vannak a magyarországi lakóingatlanok árai között a legmagasabb és legalacsonyabb négyzetméterárak alapján – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a KSH előzetes adatai alapján a tavalyi eladások alapján rangsorolta a legdrágább és legolcsóbb közterületeket, utcákat, tereket, utakat, rakpartokat. Egyúttal az ingatlan.com saját adatai alapján áttekintést ad arról is, hogy az idén eladásra kínált lakóingatlanok alapján milyen különbségek adódtak az országon belül.

2022-es adatok
2023-as adatok

A KSH előzetes adata szerint a múlt évben a XII. kerületi Költő utca volt a legdrágább országosan és Budapesten belül, itt közel 2,5 millió forintos átlagos négyzetméteráron keltek el a lakóingatlanok. Az V. kerületi Vécsey utca szerezte meg a második, az I. kerületi Orom utca pedig a harmadik helyet, előbbi esetében – kerekítve – 2,3 millió, utóbbinál 2,2 millió forintot tett ki a négyzetméterár. A fővárosban a VIII. kerületi Hős utca volt a legolcsóbb tavaly 223 ezer forinttal, a sorban a következő a XVI. kerületi Rákóczi út és a X. kerületi Gitár utca 298 ezer, illetve 313 ezer forinttal.

A fővároson kívüli piacon a Balaton-parti települések és utcák masszív fölényben vannak a legmagasabb áron eladott lakóingatlanok listáján. Az első helyen a balatonfüredi Honvéd utca áll 2,34 millió összeggel. A siófoki Deák Ferenc sétány és Vitorlás utca kapott helyet még a dobogón 1,73 millióval és 1,62 millióval. A Budapesten kívüli 10-es toplistán csak balatoni települések utcái kaptak helyet. 

A legolcsóbb lakóingatlanokat pedig Mezőhegyesen adták a múlt év során: a Komlósfecskéspuszta majorban 21 ezer, az 57-es és Ómezőhegyesi majorban pedig 23-23 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, majd a rudabányai Árpád utca jön 27 ezer forintos értékkel.

Az ingatlan.com saját adatai alapján bemutatja azt is, hogy az idén eladásra kínált lakások alapján melyek voltak a legolcsóbb és legdrágább közterületek az egész országban. A 2023-as listát a Budapest V. kerületében lévő Széchenyi rakpart vezeti közel 3,5 millió forintos átlagos négyzetméterárral. Utána következik a Balaton déli partján található szántódi Parti villasor majdnem 3,2 millió forintos összeggel. A harmadik helyet balatonfűzfői Sirály utca 3,1 millió forinttal. A top tízben helyet kapott még a főváros III. kerületében elhelyezkedő Judit utca, a V. kerületi Vigadó tér és Kossuth tér, a XI. kerületi Libella köz, valamint a XII. kerületi Denevér út és Hunyad lejtő, továbbá Balatonfüred egyik legfrekventáltabb - a tópart közvetlen közelében – húzódó Zákonyi Ferenc utca 2,8-3 millió forintos átlagos négyzetméterárral.

Az ország legolcsóbb utcája pedig idén a Somogy megyei Nágocs település Táncsics Mihály utcája, ahol négyzetméterenként mindössze 5 ezer forintért hirdettek eladásra lakóingatlanokat. Ezt követi két Heves vármegyei település, Erdőtelken 9 ezer forintos, valamint Kömlőn a Kossuth Lajos úton 12 ezer forintos átlagos négyzetméteráron szerettek volna túladni az ingatlanjukon a tulajdonosok. Ez egyben azt is jelenti, hogy a legalacsonyabb és legmagasabb átlagos négyzetméterárral rendelkező utcák között 700-szoros volt a különbség 2023-ban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában