Békés vármegye

2023.10.08. 20:28

Huszonöt tanintézményben ügyelnek a rendre képzett iskolaőrök

Az Iskolaőri Program 2020 szeptemberében indult útjára, Békés vármegyében jelenleg huszonöt tanintézményben van iskolaőr. Októbertől további három helyen is biztosított lesz a szolgálatellátás.

dr. Nagy Szilvia

Kovács Jázmin és Foltin Kristóf

Fotó: Für Henrik-archív

Az Iskolaőri Program 2020. szeptember 1-től indult el, októbertől már összesen huszonnyolc vármegyei iskolában – általános és középfokúban, a köznevelés és a szakképzés területén – lesz iskolaőr. Legfontosabb feladatuk a bűnmegelőzés, és annak az alapvető biztonságnak a megteremtése, amely megilleti a pedagógust és tanulót egyaránt.

–  Az iskolaőröknek nincs fegyverhasználati joga, de kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott közfeladatot ellátó személynek minősülnek, akik a rendőrség valamelyik területi szervénél állnak munkaviszonyban. Biztosítják, hogy a kijelölt intézmény pedagógusai, a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottai zavartalanul elláthassák feladataikat. Megelőzik, megakadályozzák, szükség esetén megszakítják azokat a cselekményeket, amelyek a tanulók, illetve az intézmény dolgozóinak biztonságát sértik, vagy veszélyeztetik. Intézkedési jogosultságuk csak az intézmény területére terjed ki a tanítás idejében. Be kell tartaniuk a szükségesség, jogszerűség, arányosság követelményét – sorolták a rendőrségen, hangsúlyozva, mára a pedagógusok, szociális szakemberek is elismerően nyilatkoznak az iskolaőri jelenlétről. Hozzátették: azoknak, akik ilyen feladatkört szeretnének betölteni, meg kell felelniük az iskolaőrökről szóló rendeletben előírt egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági kritériumoknak. 

– Ha felvételt nyertek, az alkalmassági vizsgálatok után állományba kerülnek, de nem kezdik meg azonnal a szolgálatukat, kötelező elméleti és gyakorlati képzésen kell részt venniük. Ez három modulból épül fel; van egy pedagógiai és gyermekpszichológiai, egy bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, valamint egy rendvédelmi felkészítés. Úgynevezett intézkedéstaktikai képzésen is részt vesznek, a modulokat pedig záróvizsgák, az iskolaőr alapképzést komplex (elméleti és gyakorlati) vizsga zárja le – részletezték a rendőrségen. Kiemelték, fontos, hogy a leendő iskolaőrök elsajátítsák a megfelelő kommunikációt, mivel a mindennapi munkavégzésük során ez az elsődleges és legfontosabb eszközük a kialakult helyzetek kezelésére. 

– A tapasztalatok szerint jelenlétük több előnnyel is jár; képesek hatékonyan kezelni a rendkívüli helyzeteket, visszatartó erőt jelentenek az erőszakos eseményekkel szemben, tudják, mi a teendő, ha szabálysértés, bűncselekmény gyanúja, vagy egészségügyi veszélyhelyzet merül fel. Munkájuk felelősségteljes, ezért rendszeres továbbképzésen vesznek részt, ahol megtanulják felismeri azokat a „tüneteket”, amelyek kapcsán például feltételezhető, hogy egy gyermek veszélyben van – tették hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában