Szemle

2023.10.10. 09:48

Friss hírek Békéscsabáról egy helyen

Egy csokorba gyűjtöttük olvasóinknak kedden is a legfrissebb békéscsabai híreket.

Beol.hu

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Kilenc gázszerelő tett mestervizsgát Békéscsabán
Kilenc gázszerelő tett mestervizsgát a napokban, közülük heten a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott képzésben vettek részt a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A több éve a szakmában dolgozó békéscsabai, dobozi, kevermesi, mezőberényi, újkígyósi, szabadkígyósi és békési szakemberek egy összesen 180 órás képzést teljesítettek, amelyeken a legnagyobb hangsúlyt természetesen a szakmai tantárgyak kapták, de tanultak a mindennapi élethez szükséges vállalkozásismeretet, jogot, sőt, pedagógiai ismereteket is.

A betakarításról egyeztettek Békéscsabán
Jól haladnak a gazdák Békésben a kukorica aratásával, 80 százaléknál tartanak, a Békés vármegyei átlag pedig 6,5 tonna hektáronként. A napraforgóval már végeztek a termelők, a vármegyei átlaghozam 2,8 tonna hektáronként. Többek között ez a téma is terítékre került a Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság ülésén hétfőn délután, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara békéscsabai székházában. Bozó József, a bizottság elnöke a falugazdászok által begyűjtött adatok alapján ismertette az egyes növénykultúrák betakarítási adatait. Ismertette, hogy a fent említett kukorica és napraforgó mellett – melyek a legnagyobb területet teszik ki Békésben – a szójával is elhaladtak a gazdák. Lényegében már csak Békéscsaba és Gyomaendrőd környékén van betakarításra váró terület, Békésben 90 százalékon áll a szója aratása 2,2 tonna/hektár termésátlaggal. A burgonya betakarítása megtörtént 27 tonna/hektár átlaghozammal.

Félszáz katona kezdte meg nyolchetes alapkiképzését Békéscsabán
Mintegy félszáz önkéntes tartalékos katona számára kezdődött meg hétfőn Békéscsabán a nyolchetes alapkiképzés. Miután szerződést kötöttek, átvették egyenruháikat és felszereléseiket, majd különféle tájékoztató előadásokon vettek részt. Ez az első alkalom Békéscsabán, hogy bentlakásos formában készítik fel a jelentkezőket, főleg az AB Expo és a repülőtér területén. Azok, akik katonai szolgálatra jelentkeztek, első körben önkéntes tartalékos katonaként vesznek részt az úgynevezett egységes alapkiképzési programban. A nyolc hét alatt elsajátítják a katonai alapfogásokat, megszerzik a szükséges alapkészségeket, eljutnak az alaplőgyakorlatig. Az ötödik hetet követően esküt is tesznek, ez az ünnepség most november 16-án országos szinten Békéscsabán lesz.

Vasárnap lezárják a kishidat Békéscsabán
Az Élővíz-csatorna fölötti gyalogos és kerékpáros átkelésre legközelebb a Gyulai út és Széchenyi utca közötti Munkácsy hídon, valamint a Bajza és Bánszki utcák közötti hídon lesz lehetőség – közölték a városfejlesztési nonprofit kft.-nél azzal kapcsolatban, hogy a hét utolsó napján lezárják a Deák és József Attila utcák közötti kishidat, mivel azt elbontják és a helyére újat építenek. Október 16-án, hétfő reggel a terepmunkákkal elindul a kivitelezés. Lekerítik a felvonulási területet, megkezdik az előzetes tereprendezési, bontási munkákat. A kivitelezés várhatóan 2024 nyarának végéig tart – ismertették. Emlékeztetettek, hogy a Modern Városok Program, a Munkácsy Negyed kialakítását célzó projekt keretében valósul meg a beruházás. A fejlesztés során a hidat teljes egészében elbontják és egy új, szélesebb hidat építenek, amely a gyalogos és a kerékpáros forgalmat egyaránt kiszolgálja majd.

Megújítanák a Matróz kocsma és a Kacsás-tó környezetét
Egy határon átnyúló turisztikai fejlesztés lehetőségéről egyeztettek a minap, amelyben az Arad melletti Gyorok lenne Békéscsaba partnere – ismertette Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. A Kenderföldek Egyesület ötlete alapján megújítanák, megszépítenék a jaminai bányatavaknál található egykori Matróz kocsma és a Kacsás-tó környezetét. Erről tárgyaltak Opauszki Zoltán városi tanácsnokkal, dr. Sódar Anitával, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, valamint dr. Duray Balázzsal és Csicsely Gergővel, a Kenderföldek Egyesület képviselőivel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában