Bizottsági ülés

2023.10.09. 20:09

A kukorica 80 százalékát learatták Békésben, alacsony az átvételi ár

Jól haladnak a gazdák Békésben a kukorica aratásával, 80 százaléknál tartanak, a Békés vármegyei átlag 6,5 tonna/hektár. A napraforgóval végeztek a termelők, a vármegyei átlaghozam 2,8 tonna/hektár. Többek között ez is terítékre került a Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság ülésén hétfőn délután, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara békéscsabai székházában.

Nyemcsok László

Fotó: Für Henrik

Bozó József, a bizottság elnöke a falugazdászok által begyűjtött adatok alapján ismertette az egyes növénykultúrák betakarítási adatait. A fent említett kukorica és napraforgó mellett – melyek a legnagyobb területet teszik ki Békésben – a szójával is elhaladtak a gazdák. Lényegében már csak Békéscsaba és Gyomaendrőd környékén van betakarításra váró terület, Békésben 90 százalékon áll a szója aratása 2,2 tonna/hektár termésátlaggal. A burgonya betakarítása megtörtént 27 tonna/hektár átlaghozammal.

Bozó József kitért arra, az őszi káposztarepce vetése 95 százaléknál tart vármegyénkben, nyolcezer hektár körül alakul ennek a növénynek a vetésterülete. Őszi árpánál 15, búzánál 5 százaléknál tartanak a gazdák. A rozsnál 50, a tritikálénál 10 százalékos a vetés. A magágy-előkészítés 55 százalékon áll Békésben. A jelenlegi időjárásból adódóan a talajviszonyok kedvezőtlenek a magágykészítésre, silány minőségű magágyakat lehet csak készíteni, a gazdák a csapadékot várják. Az őszi mélyszántást három százalékban végezték el.      

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára hangsúlyozta, a szövetkezetek által megadott adatok szerint a kukorica betakarítása Békésben még nem éri el a 80 százalékot. Komoly logisztika kell, hogy a tárolókba elhelyezzék a termést. A felvásárlási árak alacsonyak, napraforgónál 105–110 ezer, kukoricánál 48–55 ezer, szójánál 140 ezer forint körül alakulnak tonnánként. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!