Csapatverseny

2023.10.13. 16:53

Célba lőttek, gránátot dobtak a fiatalok a békéscsabai repülőtéren szervezett haditornán – videóval, galériával

Célba lőttek, kézigránátot dobtak, fegyvert szereltek, futottak, csúsztak és másztak azon a versenyen a fiatalok, amelyet immár 22. alkalommal szervezett meg a békéscsabai 14. hadkiegészítő és toborzó iroda, együttműködve a Magyar Tartalékosok Szövetsége vármegyei szervezetével. A haditornának otthont adó békéscsabai repülőtér területén mintegy 15 általános és közel 30 középiskolás csapat mérettette meg magát az elméleti és gyakorlati számokban. Szerte Békés vármegyéből érkeztek fiatalok, Szeghalomtól Békéscsabán át Mezőhegyesig.

Licska Balázs

Összesen kilenc versenyszámban mérték össze erejüket, tudásukat a fiatalok. A békéscsabai repülőtéren szervezett haditornán mintegy 15 általános és 30 középiskolás csapat szállt ringbe.

Juhász László százados, a békéscsabai 14. hadkiegészítő és toborzó iroda megbízott vezetője elmondta: a haditornát a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium hirdette meg a középiskolások számára. Azonban Békés vármegyében immár több mint két évtizedes múltra tekint vissza a verseny, és itt a Magyar Tartalékosok Szövetségével (MATASZ) közösen általános iskolásoknak ugyancsak megszervezik. Persze a közép- és általános iskolás csapatokat külön értékelték.

Elmondta, hogy kilenc versenyszámban mérték össze tudásukat a fiatalok – volt közte elsősegélynyújtás, lövészet, távbecslés –, illetve volt három olyan feladat is, amelyek közül önként választhatnak, ez pedig az íjászat, az airsoft lövészet és az ejtőernyős feladat. Emellett a rendőrség is készült a gyerekeknek egy totóval. Hozzátette: szerteágazóak voltak a versenyszámok, elméletiek és gyakorlatiak is akadtak, így a felkészülésnek szintén sokrétűnek kellett lennie.

Fotók: Für Henrik

A rendezvényen több járművel is felvonult, bemutatót tartott a rendőrség, a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás. Így a fiatalok a feladatok közötti szünetekben közelebbről is szemügyre vehették például a rendőrautót, megnézhették, hogy milyen eszközökkel szerelik fel a gépjárműfecskendőket, illetve, hogy milyen egy utazás egy rabszállító autóbuszban.

Nagy Zoltán nyugállományú ezredes, a MATASZ vármegyei szervezetének elnöke elmondta, hogy a Honvéd Kadét Programhoz egyre több középiskola csatlakozik, azonban érdemes az érdeklődő fiatalok felkészítését immár az általános iskolában elkezdeni. 

Úgy véli, a haditornán mindegyik versenyszám fontos volt a maga nemében, hiszen minden egyes helyszínen más és más jártasságról kellett számot adniuk a fiataloknak, akadtak fizikai és szellemi feladatok is.

Példaként hozta fel az egészségügyi ismereteket, amelyekre bármikor szükség lehet, hiszen előfordulhatnak akár otthon, közlekedés közben is balesetek. Ez a szám pontosan ezért volt lényeges része a versenynek. Kiemelte a terepen való tájékozódást is, amire szintén szükség lehet a hétköznapokban. A lövészet kapcsán pedig azt hangsúlyozta, hogy ott nagyon fontos az összpontosítás, itt a fizikai és a szellemi állóképességet egyaránt le tudták mérni.

Az egyik legérdekesebb feladatnak az úgynevezett mátrixfutást mondta: bizonyos pontokra rádióadókat szereltek fel, a fiatalok pedig kaptak egy vevőt a kezükbe, és ez alapján kellett beazonosítaniuk, hogy melyik pontra kell minél hamarabb odaérniük.

Főleg a mozgásról szólt a verseny

Bár versenyről van szó, elsősorban az összetartásról, a csapatszellemről, az odafigyelésről, a mozgásról és az egészséges életmódról, az újabb ismeretek szerzéséről szólt a haditorna – hangsúlyozta dr. Rákóczi Attila önkéntes műveleti tartalékos ezredes, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, a területi védelmi bizottság általános elnökhelyettese. Ő is kiemelte, hogy ugyan honvédelmi alapokon nyugszik a megmérettetés, akadtak olyan feladatok, amelyek során a hétköznapokban is használható ismereteikről adtak számot a diákok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában