Koszorúzás

2023.10.31. 14:16

A hősökre és mártírokra emlékeztek a békéscsabai, II. világháborús emlékműnél

A Hősök és Mártírok emléknapja (október 31.) alkalmából szervezett megemlékezést kedden Békéscsaba önkormányzata a Szabadság téri, II. világháborús emlékműnél.

Nyemcsok László

Fotó: Bencsik Ádám

Beszédet mondott Kincses József őrnagy, békéscsabai helyőrségparancsnok, ökumenikus egyházi szentelés és áldás is szerepelt a programban, sokan koszorúztak is az emlékműnél. Szintén koszorúztak Harmati Imre alhadnagy és Kovács Zoltán alezredes emléktáblájánál, mindketten orosz páncélosok tüzétől vesztették életüket 1956-ban.

Kincses József hangsúlyozta, mindenszentek idején saját, személyes halottainkon kívül hősi halottainkra is emlékezünk, sokan vannak. Elsősorban katonák, akik hazájuk védelmében vagy érdekében áldozták életüket Európa hadszínterein.

Kincses József

– Ide kell sorolnunk azokat a hős katonákat is, akik békefenntartó vagy humanitárius missziókban estek el a világ számos pontján – emelte ki az őrnagy.

– Nem feledkezhetünk meg azokról a civil hősökről sem, akik az önkényuralom vagy az idegen hatalom terrorja ellen emelték fel szavukat, harcoltak az utcákon vagy az ellenállásban tevékenykedtek, és hősi halált haltak hazájukért, meggyőződésükért.

Kincses József szólt arról, Magyarország ezeréves történelme a háborúk, forradalmak és felkelések, tragikusan végződő függetlenségi mozgalmak története is. Ilyen értelemben a hősök és mártírok történelme is. Mennyi vér, könny és szenvedés, mennyi hősiesség és mártíromság. Márai Sándor írta: „Csak az hős, aki jelleme szerint cselekszik, akkor is, ha sorsa mást követel tőle.”

– Igen, hősök azok, akik becsülettel, hittel, akár önfeláldozással álltak helyt akkor, amikor az addigi megszokott életük egyik percről a másikra gyökeresen megváltozott a történelem sorsfordító eseményeinek sodrában – emelte ki a helyőrségparancsnok.

 Szigeti Antal

– Joggal vetődhet fel azonban a kérdés: a hősiességhez, illetve a mártíromsághoz elengedhetetlenül az élet feláldozásán keresztül vezet az út? A háborúk során elesettekre hősökként gondolunk, a forradalmaink után kivégzettekre mártírokként, és ez természetesen így van jól. Ugyanakkor elvitatható-e városunk tavaly elhunyt díszpolgárának, Fekete Pali bácsinak, az 56’-os békéscsabai események vezéralakjának hősiessége, midőn négyszer tárgyalt a megszállókkal a város és lakóinak védelmében, majd a szovjet tankok előtt vonult be a városba. Tudván, hogy egyetlen, a szovjetekre leadott lövés után agyonlövik.

Kincses József kitért arra, katonákként talán ők jobban értik a háború szörnyű és abszurd törvényszerűségeit. Éppen ezért mindenkinél jobban szeretnék elkerülni azokat: – Eskünkhöz híven készen állunk hazánk védelmére, akár életünk feláldozása árán is, azonban látnunk kell, hogy nincsenek háborúk civil áldozatok nélkül – hangsúlyozta az őrnagy. – A magyar hősök és mártírok emléknapja pedig nem más, mint üzenet, hogy tisztelettel és hálával tartozunk elődeinknek.

Sokan koszorúztak az emlékműnél

A II. világháborús emlékműnél többek között koszorúzott Nagy Ferenc és Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármesterei, a Békés Vármegyei Kormányhivatal nevében dr. Gulyás György, a Fidesz békéscsabai alelnökei: Alföldi Károly, Nagy Sándor és Paláncz György, a Békéscsabai Helyőrség-parancsnokság nevében Lipták József alezredes, Kincses József őrnagy és Juhász László százados. Koszorút helyezett el Vánsza Pál, a Politikai Foglyok Szövetségének Békés vármegyei elnöke és Selmeczi László vezetőségi tag, Gregor László, a Nemzetközi Szent György Lovagrend Békés vármegyei priorja, mellettük még sokan mások is.  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában