Turizmus

2023.09.05. 14:26

Tíz százalékkal több vendég látogatott az első félévben Gyulára

Az év első hat hónapjában Gyula szálláshelyein több mint 94 ezer vendég fordult meg, ami 10 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A vendégek pedig összesen közel 241 ezer éjszakát töltöttek el a gyulai szálláshelyeken, ami 5 százalékkal több, mint a tavalyi esztendő első félévében – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere és Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Papp Gábor

Komoróczki Aliz és dr. Görgényi Ernő: csak az első félévben 94 ezer vendég látogatott el Gyulára

Fotó: Petróczki Gábor

Szeptember elején még nem állnak rendelkezésre az összesített adatok a júliusi-augusztusi, főszezoni vendégforgalomról, azonban az első féléves forgalomról már vannak hivatalos információink, melyek az NTAK-rendszerből származó, pontos adatok – vezette fel a sajtótájékoztatót dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere ennek kapcsán elmondta, abból, hogy a vendégszám nagyobb arányban növekedett a vendégéjszakák számánál az következik, hogy a tartózkodási idő lerövidült. Ezt a szállásadók is megerősítették, és mindez az országos trendnek is megfelel. 

– A jó adatok elismerik a turisztikai szektor dolgozóinak tevékenységét. A Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ugyancsak rendkívül magas szintű munkát végez, végzett – folytatta a gondolatot. – A Gyula nyitva van! kampány nagy mértékben hozzájárult, hogy az első félévben is ilyen eredményes volt a turizmus. 

A szakemberek munkája abból a szempontból is fontos, hogy a vendégforgalom a legnagyobb városi attrakciókra, így a Gyulai Várfürdőre, a Gyulai Várszínházra is hatással bír.

A Gyulai Várfürdő vendégforgalma az idei év első hét hónapjában összességében a várakozásoknak megfelelően alakult, de hullámzó volt a látogatottság. A január-áprilisi időszakban és júliusban nagyon erős volt a vendégforgalom, azonban május-júniusban a hűvös, csapadékos időjárás miatt 15-20 százalékkal elmaradt a korábbi évek azonos időszakától. Kiemelte, az említett hektikus látogatottság az ország valamennyi fürdőjét jellemezte. Kifejtette, Gyulán továbbra is jelentős volt az egynapos, 

Románia területéről érkező vendégforgalom, amire az is utal, hogy hétvégenként jelentősen megnőtt a Gyulai Várfürdő látogatottsága.

– A tavaly átadott Vízi gyermekparadicsom növelte a családos vendégek számát és arányát – emelte ki. Szólt arról, hogy a Hunguest Gyula felújítása befejeződött, megtörtént az új, négycsillagos szárny átadása, ami stabilitást hoz a Gyulai Várfürdő vendégforgalmának alakulásában, az őszi-téli időszakban is, így az üzleti tervben szereplő 580 ezer fős éves látogatószám tartható lesz. Mint mondta, a Gyulai Várszínház nézőszáma 14 százalékkal, a jegyárbevétel 16 százalékkal haladta meg a tavalyit.

Komoróczki Aliz kiemelte, Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. tulajdonosi körével, illetve partnereivel együttműködésben az első negyedévben Gyula nyitva van! szlogennel, majd tavasztól Fedezd fel újra és újra! szlogennel valósítottak, valósítanak meg nagyszabású integrált városi marketingkampányt. Ez utóbbi az egész éven átível évszakonként frissülő vizuális elemekkel és programkínálattal. Mint elmondta, összehasonlították hasonló kínálattal rendelkező versenytársait vendégforgalmi adatait Gyuláéval.

– Ebben a tekintetben is nagyon eredményesnek ítélhetjük mg az első fél évet, hiszen a vizsgált hét vidéki TOP-desztinációban Gyulán kívül csupán két városban volt némi növekedés, azonban mindkét helyen 4 százalék alatti arányban – tette hozzá. – 

Akadtak ugyanakkor olyan helyek, ahol 10-20 százalékos volt a csökkenés.

Gyula ezen a télen is nyitva tart

Gyula a következő őszi-téli időszakban is várja a vendégeket – hangsúlyozta kérdésünkre dr. Görgényi Ernő. – Az elmúlt tíz évben megvalósított energetikai beruházások, a megújuló energiaforrásokra építő fűtési rendszerek, a napelemrendszerek fejlesztése lehetővé teszik az intézmények, az attrakciók nyitva tartását. Az elmúlt téli időszakhoz képest a Kohán Képtár is látogatható lesz majd, ahol egy nagyon érdekes időszaki kiállítás várja majd az érdeklődőket. 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában