Békés vármegye

2023.09.06. 06:46

Szeptemberben újra aktuális a kérdés: hány évesen mehet a gyerek egyedül iskolába?

Hazánkban és a szomszédos országokban tízéves korában engednék először szülői kíséret nélkül a gyermeket az iskolába. Az európai vélemények között erős Kelet-Nyugat megosztottság látható – derül ki az Ifjúságkutató Intézet nemrég megjelent közvélemény-kutatásából, melynek alapját tizenkét ezer minta szolgáltatta. Utánajártunk, vajon mit tanácsolnak a hivatalos szervek és mit mondanak a Békés vármegyei szülők.

dr. Nagy Szilvia

Minden szülőnek dilemma, hogy mikortól közlekedhet egyedül csemetéjük.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Az általános iskola első napjaiban jellemzően a szülők, nagyszülők vagy idősebb testvérek kísérik az elsősöket, majd ahogy nagyobbak lesznek, úgy jöhet szóba az önálló iskolába járás. Az Ifjúságkutató Intézet friss, nemzetközi kutatásában azt vizsgálta, a felnőttek hány éves kortól engednék el a gyereküket egyedül. A tizenkét országban elvégzett felmérés szerint a megkérdezettek két csoportba sorolhatók. Az országok egy része akár már tíz éves kor előtt (ide tartozik Ausztria, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Montenegró, Szerbia és Szlovénia), másik része inkább tíz felett hagyná, hogy a gyermek kísérő nélkül igyekezzen iskolába (ide sorolható Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia és Magyarország is). 

A kutatásban részt vett magyar felnőttek fele úgy véli, hogy tíz és tizenkét éves kor között engedhető meg először önállóság az otthon és a tanintézmény közötti közlekedésben. 

Emellett a tízéves kort jelölték meg a leggyakrabban, vagyis a magyar válaszadók negyede (25%) gondolja azt, hogy ennyi idősen már önállóan indulhat el reggel a gyermek. Az Ifjúságkutató Intézet felmérésében a válaszadást főként a környezet-, illetve közbiztonság, a tanintézmény elhelyezkedése, valamint a gyermek(ek) érettségi szintje befolyásolhatta. Az eredmények alapján az is megállapítható, hogy a nyugatabbra lévő országok „engedékenyebbek”. A két végletet Ausztria és Bulgária képviseli: előbbiben a megkérdezettek átlagosan nyolc, utóbbiban pedig tizenegy évesen engednék, hogy először egyedül közlekedjen a gyermek. 

Megkeresésünkre a vármegyei rendőr-főkapitányságon elmondták, csak akkor engedjék a gyermeket egyedül közlekedni a szülők, ha úgy ítélik meg, képes vigyázni magára, megismerte a legfontosabb közlekedési szabályokat és megfelelően alkalmazza is azokat. Hozzátették, balesetmegelőzés tekintetében nagyon fontos a szülői példamutatás. Fel kell hívni a kisdiákok figyelmét arra, hogy mielőtt úttestre lépnek, nézzenek jól körül, tilos jelzésnél semmiképp ne menjenek át a zebrán, villogó zöldnél se lépjenek már le az útra. Ha zebra van, de közlekedési lámpa nincs, csak akkor induljanak el, ha biztonságos távolságból nem jön semmi, vagy a jármű megadja az elsőbbséget. Fontos, hogy tudják, álló autó, busz, vagy bokor, fa mögül nem szabad kiszaladni az útra, és olyan gyalogos-átkelőn, ahol van lámpa, piroson még akkor sem szabad átmenni, ha épp nem jön semmi. A rendőrség időről időre figyelmezteti a járművezetőket is, hogy ha az úttest szélén kerékpározó gyermeket kerülnek ki, tartsanak nagyobb oldaltávolságot. Az egyenruhások azt tanácsolják, hogy a kerékpárral járó gyermekek hordjanak láthatósági mellényt, biciklijeik legyenek jó műszaki állapotban, működjenek a lámpáik, adjanak jó fényt a prizmák. Mielőtt gyermek egyedül indul útnak, tanácsos a szülővel végigjárni az útvonalat, hogy megismerje sajátosságait, veszélyforrásait.

Egy gyulai édesanya kifejtette, még sokáig nem fogja egyedül engedni a lányait iskolába, hiszen rengeteg a jármű az utakon, bármikor megtörténhet a baj. Amíg megteheti, addig biztonságban tudja őket, autóval viszi-hozza. Szerinte a mai gyerekek szétszórtabbak, a forgalom pedig jelentősen megnövekedett. Ha a nagyobbik gyermeke eléri a 13-14 éves kort, s érettnek látja a feladatra, akkor esetleg elengedi majd őket együtt.

Egy békéscsabai édesapa hangsúlyozta, a gyermek személyiségétől is nagyban függ, mikor válhat a közlekedésben is önállóvá. Ők valamivel több, mint egy kilométerre laknak az iskolától, tehát amíg nem tud magabiztosan közlekedni, figyelni a veszélyekre a fia biciklivel is, addig nem engedik el egyedül. Negyedikes koráig még biztosan kíséri valaki a családból oda-vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában