Relikvia

2023.09.09. 09:45

Sámson nevét már korábbi oklevélen is említik

Nyolcadik alkalommal rendezte meg Békés Vármegye Önkormányzata a vármegyei összetartozás ünnepét, a Vármegyenapot. Zalai Mihály elnök és dr. Takács Árpád főispán átadták a települések vezetőinek, képviselőinek azokat a relikviákat, okleveleket, amelyek az adott település első írásos említését örökítik meg vizuális és szöveges formában.

Csete Ilona

Annus István a sámsoniak relikviáját vehette át

Forrás: BMH

Megtisztelve és meghatódva vettem át a  Vármegyenapon településünk első írásos említését bemutató relikviát – adta hírül közösségi oldalán Annus István, Békéssámson polgármestere.

A levéltári dokumentum alapján 1455. árilis 24-én V. László által kiállított oklevélben szerepel a település mint Samsony. Sámson nevét már korábbi oklevélen is említik, amelyet  1446. szept. 29-én Pálóczy László országbíró adott ki a Heczeg-Héderváry családok egyezményéről.

– Pálóczy oklevelét Mátyás király 1464. április 22.-ei kivonatából ismerjük, mely II. Lajos 523. szeptember 15-én kelt oklevelébe foglalva maradt ránk. V. László 1456. május 12-én kelt oklevele is említi Sámsont, Hunyadi Jánosnak, Zsigmond császár korábbi 1434 adományára hivatkozik. Kis falunk minden jelenlegi lakója nevében köszönöm ezt a csodálatos relikviát.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában