Orosháza

2023.09.12. 14:48

Kisharang bölcsődéjük megújult kívül, belül

Befejeződött a Zöldfa utcai bölcsőde átalakítása, bővítése. A helyszínen tartott sajtótájékoztatót Dávid Zoltán polgármester és Bogárné Kiss Ildikó, az Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ igazgatója. A beruházás a 76 meglévő, 0-3 éves korú gyermekek elhelyezését biztosító férőhely fejlesztéséhez járult hozzá. A bejáráson résztvevők megnézték a bővítést, az eszközbeszerzést is.

Csete Ilona

A bölcsődések sok új játékot kaptak

Fotó: Für Henrik

A bölcsisek csendesen játszottak a játszóudvarokon, amiket öntött gumival fedtek le. Az új játékokat is birtokukba vették már a gyerekek: imádják a motorokat, van színes talicska, fűnyíró, a színes padokon pedig készségfejlesztő játékokkal is lefoglalják magukat. Másokkal a gondozónők foglalkoztak, vagy segítettek a csúszda használatában. A kicsik szívesen használják a mozgásfejlesztő -, valamint a telepített játékokat.

Dénes-Földesi Mónika intézményvezető a legnagyobbak, akik egy év múlva mennek óvodába, és a legkisebbek csoportjához is elvezetett bennünket. Vendégeiknek is megmutatta, a bölcsőde szinte minden épületrészében zajlottak munkálatok. A végeredmény valóban mutatós. Elégedetten nyilatkozott a látottakról Dávid Zoltán polgármester is.

Dávid Zoltán, Bogárné Kiss Ildikó bejáráson vett részt. Dénes-Földesi Mónika kalauzolta őket

– Ennek a korosztálynak is fontos, hogy a napját modern, esztétikus környezetben töltse. Ami a Kisharang bölcsődében most ki- és megépült, minden igényt kielégít. Biztonságosak a játékok, a környezet. A sószoba, a fejlesztő helyiség, a tornaszoba felszereltsége is példás. Minden feltétel adott, hogy a kollektíva és a bölcsődébe járó apróságok is jól érezzék ott magukat – hangsúlyozta a városvezető.

A bölcsőde a folytatásban a tetőtérben kialakított főzőkonyhán, helyben készíti el a gyerekeknek az ételt. E bővítés is a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program: A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével című felhívásra benyújtott pályázat jóvoltából valósulhatott meg.

Az épületeben és a játszóudvarokon is minden a biztonságról, a játékosságról szól

Az önkormányzat 340 millió forint, 100 százalékos támogatási forrást nyert még 2021-ben. A város tulajdonában és fenntartásában lévő Kisharang bölcsőde épületének átalakítása és bővítése valósult meg ebből az összegből.

A fejlesztésnek köszönhetően a bölcsőde épületének részleges földszinti átalakítását és a szintráemelést követően megvalósult az épület új tetőtérének a beépítése. Az épületen belül a meglévő csoportszobák minimális, a kiszolgáló helyiségek jelentősebb mértékű átalakításával úgy kerültek átalakításra, hogy az a mindenkori módszertani javaslatnak megfelelhessen. A főzőkonyha a hozzátartozó összes technológiai helyiséggel és a további gazdasági helyiségekkel, irodákkal, öltözőkkel együtt a tetőtérbe került. Szintén a fejlesztésnek köszönhetően a bölcsőde alapfeladatán túl (szabad kapacitása terhére) immár többletszolgáltatásként a gyermekek egyéb, napközbeni ellátását (időszakos gyermekfelügyelet, sószoba, játszószoba) is biztosítja.

Optimálissá vált a környezet

Az épület átalakítása és korszerűsítése, valamint az eszközbeszerzés hozzájárult ahhoz, hogy az intézménybe járó bölcsődések optimális környezetben töltsék napjaikat, ergonómiai szempontoknak megfelelő bútorok biztosítsák a mindennapi kényelmüket. A gondozó-nevelő munkát végző kisgyermeknevelők és bölcsődei dajkák részére rendelkezésre állhatnak azok az eszközök, amelyek a kisgyermekek egészséges testi fejlődéséhez hozzájárulnak, így kiegyensúlyozott személyiséggé válhatnak. A beruházás 76 meglévő, 0-3 éves gyermekek elhelyezését biztosító férőhely fejlesztéshez járult hozzá.  A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában