Falunap

2023.09.30. 11:49

Két díszpolgárt és sok újszülöttet is köszöntöttek a gádorosi falunapon

Együtt ünnepeltek a gádorosiak pénteken délután a központi parkban. A falunapi program nyitányaként babákat és családjaikat köszöntötték. Átadták a díszpolgári díjakat is.

Csete Ilona

Zalai Mihály gratulált a gádorosiaknak, a születések száma bizakodásra adnak okot.

Testvértelepülések delegációi, a szomszédos községek vezetői is megtisztelték az ünneplőket, s hallgatták dr. Szilágyi Tibor polgármester köszöntőjét.

– Harminc éve minden szeptember utolsó hétvégéjén együtt ünnepeljük Gádoros újratelepítését falunappal. 197 esztendeje, hogy a tatárjárás idején elpusztult település helyére báró Dezséri Rudnyánszky Sándor, Békés Vármegye főjegyzője 1826. szeptember 29-én 40 telekhely kimérésével, 30 orosházi, illetve szentesi telepessel szerződést kötve létrehozta Bánfalvát. Újra benépesült ez a vidék, 1901-től a Gádoros nevet kapta. Ezen a napon emlékezzünk azokról, akik Gádorost alapították, azokra, akik ezen a vidéken otthont teremtettek, földet műveltek. Békés Vármegye napján Zalai Mihálytól átvettem a Gádorosról szóló első írásos emléket. Az oklevél bizonyítja, hogy Gádoros élt a múltban. A mai napon pedig 34 újszülött bizonyítja, hogy Gádoros élni fog a jövőben – fogalmazott a polgármester és utalt arra, hogy az új bölcsődével is a felnövekvő generációnak építik Gádorost. Felsorolta, hogy az önkormányzat sikeres pályázataival milyen fejlesztések valósultak meg és milyen beruházások kezdődhetnek.

Ünnepelte múltját és reményekkel teli jövőjét Gádoros, dr. Szilágyi Tibor köszöntötte a résztvevőket.

Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke látva a parkosított, hatalmas fákkal körülvett központi parkot, így vont párhuzamot:

– A fa ősi jelkép. Gyökere, törzse, termése van. Mindezt együtt ünnepli a gádorosi önkormányzat évről évre: településüknek van múltja, gyökere, amire érdemes visszaemlékezni. Nekünk is ez volt a törekvésünk, amikor a levéltár munkatársaival felkutattuk minden település első írásos emlékét. Az ősök újra életet teremtettek ezen a földön. Nincs okunk a csüggedésre, hinnünk kell a jövőben. Hiszen bölcsődét is avattunk, újabb értéket teremtettünk. Ezek reményre, bizakodásra ad okot – mondta a szónok. A polgármester pedig bejelentette: megtelt az életfa a park közepén, újat kell állítania az önkormányzatnak, hiszen a születések száma jól alakul Gádoroson.

Harmincnégy újszülöttet és családjaikat köszöntötték.

Dr. Szilágyi Tibor átadta a Gádoros Díszpolgára címet: 2023-ban a képviselő-testület két, arra érdemes személynek ítélte.

Elsőként Kóródi István Sándor vette át példaértékű sporttevékenységért a Gádoros Díszpolgára kitüntető címmel járó díszoklevelet. 35 évesen vesetranszplantációra kényszerült. Ma már Békés vármegye kimagasló teljesítményű szervátültetett sportolója, aki a szervátültetettek nemzetközi versenyein képviseli Békést. Személyes küldetésének érzi, hogy a sporton keresztül felhívja a figyelmet a szervátültetés fontosságára és arra, hogy a szervátültetett embereknél az aktív mozgás és a sport a rehabilitáció elengedhetetlen része, a jó életminőség feltétele. Kitartásának köszönhetően kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet.

Kóródi István vette át az egyik díszpolgári címet

A képviselő-testület döntött, így Békés József (100 éve, 1923. szeptember 19-én született Gádoroson) Balázs Béla-díjas magyar író, forgatókönyvíró, dramaturg részére posztumusz Gádoros Díszpolgára kitüntető címet adományozott. 1959-től 1993-ig dolgozott a Magyar Televíziónál, több mint száz gyermek- és ifjúsági tévéfilmnek volt a forgatókönyvírója vagy a dramaturgja. A filmek közül 11 alkotás nyert nemzetközi fesztiváldíjat, és 19 részesült MTV elnöki nívódíjban. Ő indította el, szervezte és szerkesztette a Magyar Televízió első kulturális vetélkedőjét, a Ki mit tud?-ot, az első tudományos vetélkedőt, a Ki miben tudós?-t, az első Ki minek mestere? versenyt, az első tévés szakmai, Riporter kerestetik című vetélkedőt, valamint a Halló fiúk, halló lányok című könnyűzenei műsorfolyamot. A díjat özvegye vette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában