Pályázat

2023.09.28. 14:55

Kényelmes házakban élhetnek a Békeliget ellátottjai Eleken

A jelenlegi 72 mentális zavarral küzdő, Eleken ellátott személy összesen hat darab 12 személyes újépítésű lakóházban élheti tovább életét egy EFOP-os, mintegy 630 millió forintos nyertes pályázatnak köszönhetően, amelynek projektzáró ünnepségét csütörtökön tartották a Békeliget Integrált Szociális Intézmény Alapszolgáltatási Központjában.

Vásári Erzsébet

Mindegyik lakóépülethez egy hatalmas, otthonosan berendezett nappali is tartozik

Fotó: Vásári Erzsébet

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság "Kiköltözünk! – Új szociális lakhatási forma Eleken" című projektje valósult meg a Békeliget Integrált Szociális Intézményben, amelynek 72 mentális zavarral küzdő ellátottja részesülhet immár új, támogatott lakhatási szolgáltatásban. A korábban nagy létszámú bentlakásos ellátás helyett a beruházásnak köszönhetően hat 12 fős épületbe költözhettek az intézmény lakói Elek belterületén, családi házas városrészben. A projektzáró ünnepséget csütörtökön tartották.

Gara Ágnes, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kirendeltség igazgatója elmondta, ez a nap leginkább ellátottjaikról szól. Hozzátette, sokat vártak a projekt megvalósulására, de nagy örömmel és büszkeséggel tölti el, hogy végül közösen létre tudták hozni. Hangsúlyozta, sokan tettek a siker érdekében, így például dr. Kovács József országgyűlési képviselő, az eleki önkormányzat – többek között a telkek rendelkezésre bocsátásával –, és az intézmény tagjai is, akikkel együtt álmodták meg a végeredményt.

Dr. Kovács József visszaemlékezett, egykor a vármegyei kórházban annak névadója, Pándy Kálmán egy többszáz ágyas, tíz épületből álló intézményt hozott létre munkaterápiával együtt a mentális zavarral küzdők számára. Amikor ő maga a '70-es évek elején elkezdett a gyulai kórházban dolgozni, még voltak olyan összenyitott kórtermei az elmeosztálynak, ahol 40-50 ember is feküdt egyszerre. Az ellátás körülményei tehát nem voltak emberközeliek. Hangsúlyozta, egy társadalom minőségét, értékét és rangját azonban az adja meg, hogy a bajbajutott emberekkel mit tud kezdeni, hogyan tudja őket segíteni.

Az országgyűlési képviselő elárulta, amikor mintegy 12-13 évvel ezelőtt először látogatott el az eleki szociális intézménybe, még javában a nehéz körülmények uralkodtak, amelyen megfeszített munkával igyekeztek javítani. 2011-ben pedig megszületett a várt döntés, miszerint lakóotthonokat kell létesíteni azon embertársaink számára, akik felügyelet mellett ugyan, de az önálló életvitel valamely formájára alkalmasak. Erre pályázott a 2016-os kiíráskor az eleki intézmény is, és nagy öröm számára, hogy ugyan sok év elteltével, de az álom itt is valóra vált, és részt vehet az új házak, illetve a megújult központ átadóünnepségén.

Tóth Gábor projektmenedzser részletezte, a beruházás alapjai közé tartozott többek között az intézmény dolgozóinak és lakóinak felkészítése az új ellátási formára, ami egy társprojektben valósult meg, műhelymunka keretében. A projekt úgynevezett látványosabb része pedig két fő elemből állt. Az egyik a fent említett hat, 12 férőhelyes családi ház felépítése, melyekben 72 ellátott kapott új otthont. A házakban kétágyas szobák vannak, három akadálymentesített fürdőszobával, nappalival, étkezővel, konyhával, és nagy zöldterület tartozik mindegyikhez. A másik fő elem a Semmelweis utcai Alapszolgáltatási Központ kialakítása volt, ahol a lakók kiköltözése után egy részleges felújítás következett. Az épületben megújultak a belső terek, új nyílászárókat építettek be, megtörtént az akadálymentesítés, leraktak új burkolatokat, valamint egy nagy mosodát is kialakítottak. Végül minden épületnél az eszközbeszerzés következett, illetve egy 9 személyes gépjárművet is vásároltak.

A lakók maguk nevezték el új otthonaikat

Bedő Tiborné, a projekt szakmai vezetője elmondta, mind az intézmény dolgozóinak, mind pedig a lakóknak komoly felkészülést igényelt a változás. A lakóknak többek között olyan feladata is volt, mint kiválasztani, hogy melyik lakóházban szeretnének élni, kik legyenek a lakótársaik, melyik szobában kapjanak helyet, és azt milyen színre fessék nekik. Továbbá a házak nevét is ők választották meg, a dekorációkat pedig ők maguk készítették. A beköltözés óta új otthonaikban szívesen sütnek-főznek és takarítanak közösen. A beszédek után egyházi áldás következett, majd a jelenlévők együtt tekintették meg a Szent István utcai Rózsa házat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában