Beol podcast

2023.09.06. 09:54

Hatalmas élmény lesz a Hiúzok rendszerbe állítása - podcasttel

Az, aki a hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál felálló úgynevezett Lynx-zászlóaljhoz csatlakozik, bruttó 737 ezer forintos fizetéssel kezdheti meg katonai pályafutását.

Licska Balázs

A Lynx (Hiúz) egy német fejlesztésű gyalogsági harcjármű

Fotó: MH

Békés vármegyéből is számítanak az elhivatottakra, akik szeretnék szolgálni a hazát. Békéscsabán az Andrássy út 67-69. szám alatti toborzóirodában lehet jelentkezni.

Molnár Zsolt ezredes, a hódmezővásárhelyi gyalogdandár parancsnoka elmondta: a Lynx (Hiúz) egy német fejlesztésű gyalogsági harcjármű. Háromfős kezelőszemélyzettel rendelkezik, és a deszanttérben képes elszállítani egy hat-nyolc fős rajt az adott tevékenységi körzetbe. A hódmezővásárhelyi katonai szervezetet bízták meg a harcjármű használatával és rendszerbe állításával, ez működteti, üzemelteti majd a zászlóaljat. 

A zászlóalj létszáma mintegy 700 fős lesz, számítanak azokra, akik elkötelezettek a haza iránt, szeretnék azt szolgálni, és szeretnének új, modern technikával is foglalkozni. A parancsnok hangsúlyozta, hogy férfiak és nők egyaránt jelentkezhetnek.

A leendő katonák szeptember 11-én és 12-én vonulnak be, majd kezdik meg az 5+1+2 hetes felkészítő foglalkozást. Ennek során elsajátítják mindazokat az alapinformációkat, alapképzettségi szinteket és tudást, amelyek révén katonává válnak. Az összesen nyolchetes kiképzés egy speciális alapozó felkészítéssel fejeződik be.

Molnár Zsolt ezredes hangsúlyozta, számítanak Hódmezővásárhelyen azokra, akik elkötelezettek a haza iránt és szeretnének új, modern technikával foglalkozni
Fotó: MH/Szemenyei Ákos

Molnár Zsolt ezredes elmondta, hogy az alakulathoz történő felvételnek, a katonává válás folyamatának vannak kritériumai, bekerülési feltételei. Egészségügyi, pszichológiai alkalmassági vizsgálaton, valamint a honvédségnél rendszeresített – futást, fekvőtámaszt és felülést magában foglaló – fizikai állapotfelmérésen esnek át a jelentkezők.

Az jelentkezhet, aki betöltötte 18. életévét, büntetlen élőéletű, rendelkezik magyar állampolgársággal, és megvan a minimum 8 általános iskolai végzettsége. A magasabb végzettség előnyt jelenthet, hiszen az a cél, hogy mindenkinek, valamint a katonai szervezet számára is megtalálják a legmegfelelőbb beosztást és munkakört.

– A katonának elhivatottnak kell lennie. Csapatban kell dolgozni, együtt kell tudni élni és szolgálni a többi katonával, el kell tudni fogadni az elöljárók parancsait – ecsetelte Molnár Zsolt ezredes. Hangsúlyozta: hatalmas élmény lesz mindenki számára, katonáknak és parancsnokoknak egyaránt ezzel a kihívással szembesülni, amit a Lynx gyalogsági harcjárművek rendszerbe állítása jelent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában