Találkozó

2023.09.17. 13:37

Citerásokkal és népdalénekesekkel telt meg a szénási művelődési ház

Hetedik népzenei találkozóra várták a vendégeket a nagyszénási házigazdák szombaton a helyi művelődési házba. Nagy Attiláné alpolgármester köszöntőjében elmondta, a népdalkörök, a citerazenekarok arra törekednek, hogy a magyar népdalkincset megőrizzék, bemutassák, továbbadják.

Csete Ilona

Az éneklésnek, a muzsikálásnak közösségformáló ereje van

Fotó: Tüskés Tibor

Közösségépítő szerepe van a zenének, a közös muzsikálásnak - ezt is képviselték azok a csoportok, népzenei formációk, akik a nagyszénási, hetedik alkalommal meghirdetett találkozóra elfogadták a meghívást.

– Népdalaink a népi kultúra virágai. Zengő ajkakon élő remekművek. A népdalok szabályok és rend nélkül virulnak virágos rétté, mérhetetlen harmóniájú teljességgé - fogalmazott köszöntőjében Nagy Attiláné.

Az alpolgármester arra bátorította a fellépőket, a hagyományok felkutatását, megőrzését, ápolását, a dalkincsek megszeretettését folytassák ilyen elszántan, ahogy az elmúlt években tették. Megköszönte a Kurtics citerazenekarnak, a Nagyszénási Kulturális Központnak, hogy idén is megszervezték ezt az alkalmat.

Bemutatkozott Szénáson a Hódmezővásárhelyről érkezett Belvárosi Népdalkör, Pusztaföldvárról a Búzavirág Népdalkör, a Csanádapácai Népdalkör, Csabacsűdről a Hagyományőrző Népdalkör, a Csorvási Nefelejcs Népdalkör, a Csabacsűdi Hagyományőrző Citerazenekar, Kétsporonyból a Horenka Szlovák Népdalkör, az Eperjesi Kék Nefelelcs Népdalkör, a Nagyszénási Kurtics Citerazenekar.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában