Várják a vasút szerelmeseit

2023.09.22. 15:08

A szombati békéscsabai parádén a mozdonyvezetői szimulátort is ki lehet majd próbálni - galériával

Kezdetét vette a tizenkilencedik Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádé a megyeszékhelyen. A vasutas művelődési ház vasárnapig tartó rendezvénye ezúttal is a Kultúrházak éjjel-nappal című országos programsorozathoz csatlakozik. Három helyszínen kínálnak élményeket: a művelődési házban, a vasútállomás egykori várótermében, valamint a rakodóterületen.

dr. Nagy Szilvia

Megtelt gyerekekkel a vasutas pénteken

Fotó: Bencsik Ádám

A pénteki megnyitón Kucseráné Szabó Mária intézményvezető elmondta, minden évben nagy öröm, amikor elindulnak az apró vonatok a terepasztalokon, gyerekzsivajjal népesül be a művelődési ház.

– Amikor játszunk, kiszakadunk a valóságból. A játék nem csupán öncélú, szabadidős tevékenység, hanem értékteremtő eszköz is, mely a mindennapjainkat és a hangulatunkat teszi jobbá. A fő attrakció a szombati mozdonyparádé lesz, ami kiegészül az estig tartó társasjátékozással  – tette hozzá.

Mondi Miklós Zoltán, a Szegedi Pályavasúti Területi Igazgatóság vezetője kiemelte, a kiállítás az évek során folyamatosan nőtte ki magát.

– A művelődési házban helyet kapott a 45 méteres, egybefüggő, működő terepasztal, a téglagyárvasúti kocsikiállítás, és az idén 45 éves Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar történetét bemutató fotókiállítás. Érkeztek kiállítók Budapestről, Debrecenből, Gádorosról és Tatabányáról is. Fontos szerepet vállalt a 45 esztendős Kandó Kálmán vasútmodellező klub, valamint a Máv-csoport valamennyi szervezete. Szombaton a vasútállomásnál ki lehet próbálni a mozdonyvezetői szimulátort, a rakodóvágányokon különleges vonatok sorakoznak fel. Lesz sínfűrészelés, kézi hajtványozás, a váróteremben pedig felépült a legóváros – részletezte a programkínálatot.

Szarvas Péter polgármester köszöntőjében elmondta, a vasút ügye igazi szívügy, akit egyszer a mozdony füstje megcsapott, az érzést sosem engedi el.

– Az 1800-as évek első felétől, amióta létezik, mindenütt kiemelten fontos ágazat a vasút. A modellezők immár telefonról vezérlik a részletgazdag terepasztalokon mozgó szerelvényeket, ami jelzi, nemcsak a vasút ügye, a modellezés is előre halad, alkalmazza a technológia minden vívmányát. Öröm, hogy ilyen patinás, 2-3-4 ezer embert megmozgató rendezvény hozza lendületbe hétvégén Békéscsabát – tette hozzá.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is felelevenítette személyes élményeit, elmondta, nemcsak gyermekek, hanem felnőttek számára is izgalmas, szenvedélyes téma a vasút.

– Szinte mindannyiunknak volt kisvonata gyermekkorában, amivel szívesen játszott. Szerencsés vagyok, egyszer mozdonyfülkében is utazhattam, ami felejthetetlen élmény volt. Szerencsére a mai modellező közösségek is aktívak, időről időre megmutatják, hová jutottak. A helyi Kandó Kálmán klubban fiatalok, idősek egyaránt összejönnek. Tolnai Gábort idézem; a vasútmodellezés sosem hal ki – nyitotta meg a programsorozatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában