Programok

2023.09.30. 18:36

A jövőt kezdte építeni a dénesmajori egyesület - galériával

Ragyogó napsütésben, több száz érdeklődő előtt tartott egyesületi bemutatkozó napot a Dénesmajor Jövőjéért és Ifjúságáért Kulturális Egyesület szombaton. A Gyulához tartozó településrészen számos programmal és főzőversennyel is várták az érdeklődőket.

Papp Gábor

Fotó: Für Henrik

Hrabovszki János, az egyesület alelnöke lapunknak elmondta, Dénesmajorban jelenleg mintegy 180-an élnek.

– Rendkívül szórt településrészről van szó, mivel az 1966-os árvíz miatt a házak jelentős része összedőlt – árulta el kérdésünkre. – Úgy gondoltuk, hogy megalapítjuk a Dénesmajor Jövőjéért és Ifjúságáért Kulturális Egyesületet, és abban bízunk, hogy annak segítségével pályázatok és támogatások révén több mindent előremozdíthatunk. Nem szeretnénk, ha Dénesmajor eltűnne, hisszük, hogy van jövője. Itt található a határátkelő a partiumi Nagyzerind irányában. Előbb-utóbb a schengeni határok kitolódnak, és szabad átjárás lesz Nagyszalonta és Nagyvárad felé, amelyek nagyon közel vannak.

Kitért arra, hogy egyre több fiatal költözik ki Dénesmajorba, amit a kedvező ingatlanárak is segítenek, Gyula pedig mindössze 8 kilométerre található onnan.

 

– Mint egyesület szeretnénk egy kis buszra pályázni, amely iskolába, óvodába hordhatná be a gyerekeket – szólt egyik fontos céljukról. – Javítani szeretnénk az életkörülményeket. Gondolkodunk abban, hogy jövőre létrehoznának egy állatsimogatót, ami turistákat is vonzana. Átvitt és valódi értelemben is szeretnénk felvirágoztatni a településrészt.

A szombati rendezvénnyel kapcsolatban elmondta, a program legfőbb célja az volt, hogy még inkább megismerjék egymást.

– Még Dénesmajorban sem tudta mindenki, hogy megalakult az egyesület. Szerettük volna a helyiek tudtára adni, hogy vagyunk, létezünk, és tenni akarunk a jövőért – hangsúlyozta. – Érdekes, hogy Gyulán is élnek sokan, akik még nem jártak itt. Hazánkban nagyon sok jó példa akad arra, hogy sikeres városok mellett kisebb települések is felvirágoznak. Az árfekvés és a természetközeliség egyaránt vonzó lehet.

A szombati programon egyébként minden térítésmentesen volt elérhető. A főzőversenyhez, a gulyáshoz a Körös Delta Vadásztársaságtól kapták támogatásként a dámszarvashúst. Támogatásként érkezett 800 lekváros bukta és 100 kiló kenyér is. A gasztronómiai eseményre harmincegy csapat nevezett, amely összesen 530 főre főzött. 

A Gyulai Grácia Mazsorett Együttes, a nagyzerindi néptáncosok, a 60+ Szenior Tánccsoport és a Táncoslábú Amazonok egyaránt támogatásként léptek fel. Délben jó ebédhez szólt a nóta Házse Tibornak köszönhetően, és értékes tombolanyeremények is gazdára találtak. A főnyeremény egy Balaton-parti négynapos családi kirándulás volt. A program a Dénesmajor-Gyulavári labdarúgó mérkőzéssel zárul. 

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, nagyon fontos, hogy legyenek rendezvények, hogy összejöjjenek az emberek.

– Kell egy igazi közösségi érzés ezen a településrészen is, de ez csak akkor él, ha a helyieknek fontos, ha a helyiek tesznek ezért – fogalmazott. Kiemelte, ezért is örült a Dénesmajor Jövőjéért és Ifjúságáért Kulturális Egyesület megszületésének, amely generálja majd a közösségi életet és programokat szervez a településrészen.

– Kellenek ilyen önálló kezdeményezések, öntevékeny csoportok – hangsúlyozta.

A polgármester kifejtette, szélesebb körű összefogás is kialakulhat a kezdeményezés körül.

– A Körösök mentén kiterjeszthető az együttműködés Dénesmajor felé – tette hozzá. Mint mondta, az eseményen szintén jelenlévő Kálmán Tiborral, Békés polgármesterével van olyan elképzelésük az említett együttműködés terén, hogy a településrészen kerékpártúrákhoz megállót létesíthetnek.

A közös munkában hisznek

Simándi Sándor, a közelben található, partiumi Nagyzerind polgármestere elmondta, kiváló ötletnek tartja az egyesület létrejöttét.

– A kezdeményezést miért ne köthetnénk össze Zerinddel, Feketegyarmattal? Dolgozzunk együtt a közös célokért! – hangsúlyozta. – Fontos feladatunk, hogy kapcsolatokat építsünk, programokat szervezzünk, ápoljuk a települések közötti együttműködést és kapcsolatokat. Kitért arra, hogy ennek jegyében néptáncegyüttesük is fellépett a szombati programon. 

Dr. Balogh István Dénesmajorból elszármazottként számos érdekességet, történelmi szemelvényt osztott meg a település, illetve településrész történelmével kapcsolatban.

A Dénesmajor Jövőjéért és Ifjúságáért Kulturális Egyesület Ujj Lászlóné elnökként Hrabovszki János alelnökként vezeti.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában