Programok

2023.09.16. 06:30

A 150 éves városháza jelképezi Békéscsaba fejlődését - galériával, videóval

Koncertekkel, Békéscsaba történetét bemutató lézershow-val is várták az érdeklődőket pénteken a polgármesteri hivatalba és a főtérre annak apropóján, hogy 150 éve nyitotta meg kapuit a városháza.

Licska Balázs

Szarvas Péter polgármester köszöntő beszédét követően az Alföld Quartet adott koncertet a városháza díszudvarán. Fotó: Für Henrik

Felidézték, hogy Sztraka Ernő tervei alapján két év alatt épült fel a városháza, és hogy Szemián Sámuel főjegyző az avatásakor azt kérte, hogy legyen szabad polgárok szabad gyülekezési közhelye. Az épület eredetileg U alakú volt, a település gyarapodása miatt azonban kicsinek bizonyult, ezért 1927-ben bővítették, így nyerte el a jelenlegi formát.

Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta, hogy Békéscsaba, főleg a belváros bővelkedik történelmi léptékű épületekben. A várost az 1718-as újjátelepítést követően kevés rombolás érte, azonban így sem maradt meg minden épület, például az 1944-es bombázás miatt. 

A városháza 1873 óta áll a főtéren, szimbólumként kifejezi a város fejlődését, szolgálja a csabaiak érdekeit. A falai békét, nyugalmat, tisztességet sugallanak, jelezve azt, hogy itt fontosnak tartják a csabaiak ügyeit, a betérők biztosak lehetnek abban, hogy intézik az ügyeiket, hogy a kérdéseikre válaszokat kaphatnak – folytatta a városvezető, hangsúlyozva, hogy a városháza és a városvezetés a jövőben is a békéscsabaiakért lesz. A polgármesteri hivatal szakemberei közül 160-an dolgoznak a városháza épületében, 40-en pedig a Szabadság téren.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában