Békés vármegye

2023.08.23. 07:43

Virágzik a sáfrányos imola: a Hármas-Körösnél csodálhatjuk meg

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain – elsősorban a folyók gátjain – , szép számban virágzik egy szárazságtűrő, kénessárga virágú, védett növény, a sáfrányos imola.

Gyemendi Réka

A sáfrányos imola akár egy méter magasra is megnő, látványos növény, melynek szára és levelei halványzöldek, meglehetősen igénytelen növény.

Fotó: Tóth Tamás József

Virágzása nyár közepén, a száraz, meleg időszakban kezdődik, amikor más növények már termést hoznak, vagy elszáradtak – írta meg a nemzeti park honlapján.

Kifejezetten a Tiszántúlra jellemző a faj, a gátakat, mezsgyéket kedveli, itt bukkanhatunk rá leghamarabb. A Hármas-Körös gátjának felső részén, tetején túrázva például jó eséllyel tekinthetjük meg a kénsárga színű, fészkes virágait. Fészekpikkellyei erősen tövisesek.

A sáfrányos imola akár egy méter magasra is megnő, látványos növény, melynek szára és levelei halványzöldek, meglehetősen igénytelen növény. Tüskés virágai miatt a legelő állatok nem fogyasztják, kizárólag a szamarak eszik meg. Ezek a tüskék tehát védelmet is jelentenek a növény számára, így a fészkekben található magok beérnek és biztosított a szaporodása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában