Kánikula

2023.08.21. 13:59

Vigyen magával vizet! Másodfokú hőségriasztást rendeltek el!

A nagy meleg miatt már él a másodfokú hőségriasztás. A tartósan magas hőmérséklet károsan hat az egészségi állapotra, ilyenkor érdemes néhány jó tanácsot betartani.

Licska Balázs

Vigyenek magukkal elegendő folyadékot, ha kimennek a szabadba! Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos hétfő 14 órától csütörtök 24 óráig az ország egész területére, így Békés vármegyére is vonatkozóan az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve – ismertették a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében.

Felhívták a figyelmet, hogy a tartósan magas hőmérséklet károsan hat az egészségi állapotra: kiemelten veszélyes az elhúzódó hőség az idősekre, a gyermekekre és azokra, akik fizikai munkát végeznek. Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

A kánikula idején – főleg 11 és 17 óra között – célszerű hűvös helyen tartózkodni; kerülni a szervezetet terhelő fizikai munkát; illetve naponta akár többször is langyos vízzel zuhanyozni. Nem szabad gyermeket, háziállatot tűző napon álló gépjárműben hagyni, mivel az akár pár perc alatt is 50-60 fokra melegedhet fel. Azt kérték: ha bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívószámot.

A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. Idén már 4846 tűz volt a szabadban, az esetek során 14 ember megsérült. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. Tilos kerti zöldhulladékot égetni; és grillezés, bográcsozás idején a tüzet egyetlen percre sem lehet felügyelet nélkül hagyni.

Azt kérték a strandolóktól, hogy vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, valamint használjanak magas faktorszámú napvédőkrémet. Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak vízbe. A munkába, bevásárlásra indulók pedig vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, továbbá a sapka, kalap viseléséről sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában