Békés vármegye

2023.08.24. 16:41

Vigyázzon magára! Harmadfokúra emelték a hőségriasztást

A legmagasabb szintűre, harmadfokúra emelte, valamint hétfő 24 óráig meghosszabbította az ország egész területére vonatkozóan a korábban elrendelt másodfokú hőségriasztást az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ajánlását – ismertette közös közleményben a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Licska Balázs

Azt tanácsolták, hogy igyon a szokásosnál is több vizet. Illusztráció: Shutterstock

Mint írták, a tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Kánikulában a szokásosnál több vízre van szüksége a szervezetnek, ezért azt kérték, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. A déli órákban ne legyenek a tűző napon.

Az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intették. Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek, illetve felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak a vízbe.

Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Akinek van légkondicionáló berendezése, időnként kapcsolja be, de a hőmérsékletet ne állítsa 27 foknál hűvösebbre. A készüléket szakaszosan használja az ízületek védelme érdekében. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban szabad kinyitni, nappalra célszerű besötétíteni. A ventilátort szintén szakaszosan kell üzemeltetni. 

Néhány percre sem szabad gyermekeket, házi kedvenceket parkoló autóban hagyni. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A napok óta tartó kánikula és csapadékmentés időjárás miatt jelenleg hét vármegyében, köztük Békés vármegyében van érvényben a tűzgyújtási tilalom. Így tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet rakni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában