Nemzeti park

2023.08.20. 12:44

Már a távozásra készülnek a gólyák Békésben is

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain egyre népesebb csapatokban láthatjuk a fehér gólyákat. Az öreg madarakhoz július végén már az idei fiókák is csatlakoztak, együtt táplálkoznak és készülődnek a vonulásra.

Beol.hu

Már mindannyian kint éjszakáznak, nem a fészkeken

Fotó: MW

Mint a nemzeti park oldalán olvashatjuk, a nyár közepén még jobbára csak az ivaréretlen madarak, illetve azok a párok gyülekeztek a táplálkozó-területeken, amelyeknek költése valamilyen ok miatt sikertelen lett. Ez azonban még nem a klasszikus, vonulás előtti gyülekezés volt. A fiókás szülők is gyakran megjelentek a friss kaszálásokon, de ők éjszakára sosem maradtak ott, mivel utódaik várták őket a fészekben.
Július végén, augusztus elején már az idei kelésű, fiatal madarak is megjelentek a csapatokban. Ahogy telnek a napok és közeledik a vonulás időpontja, egyre népesebbek a csapatok, s már mindannyian kint éjszakáznak, nem a fészkeken. A csoportosulások mindig a települések külterületén, gyepeken, szántókon, fasorokon történnek.
A Magyarországon költő fehér gólyák általában augusztus 20. tájékán kelnek útra. Az időjárás és a táplálék függvényében ennél korábban, illetve később is megkezdhetik vándorútjukat afrikai telelőhelyük felé.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában