Környezetvédelmi tábor

2023.08.22. 17:45

Gyerekek tisztították meg az Élővíz-csatorna és a futópálya egyik szakaszát Békésen – galériával

Egyhetes környezetvédelmi tábort rendezett gyerekeknek Békésen a Békés Vármegyei Polgárőrök Szövetsége az Országos Polgárőr Szövetség és az Agrárminisztérium támogatásával. A táborozók számos hasznos tanácsban részesültek, de tettek is környezetünkért. Összeszedték a hulladékot az Élővíz-csatorna és a futópálya egyik szakaszán – tájékoztatta lapunkat a BVMPSZ.

Papp Gábor

Kivették a részüket a munkából a fiatalok.

Fotó: Virág István

Az első napon Gyarmati Sándor, a Békés Vármegyei Polgárőrök Szövetsége (BVMPSZ) elnöke, Lipták István, a BVMPSZ felügyelő bizottság elnöke, egyben a környezetvédelmi tábor vezetője és Szabóné Nagy Erika tanárnő köszöntötte a fiatalokat. A megnyitót követően a bemutatkozás és ismerkedés következett, majd kézműves foglalkozás keretében Szabóné Nagy Erika tanárnő irányítása mellett különböző műalkotásokat készítettek kartonpapírból és babból. A nap második fele is szorgos munkával telt, hiszen a csapat az Élővíz-csatorna partjának egy részét megtisztította az illegálisan lerakott hulladéktól.

A második, keddi napon különleges élményt jelentett a sétahajózás a Kettős-Körösön, ahol a gyerekek megfigyelték a folyó csodálatos környezetét, a vadregényes tájat. Kézműves foglalkozások alkalmával kartonpapírból és műanyag kupakokból nagyon szép alkotásokat készítettek. Ebéd után Gyarmati Sándor ismertette röviden a Polgárőrség felépítését, tevékenységét. Nagyon részletesen és szemléltetve bemutatta a parlagfüvet, ismertette az ellene való védekezési módokat. Ezután a megérdemelt fagylaltozás következett.

A tábor harmadik napján a sport játszotta a főszerepet. A fiatalok ellátogattak a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolába, hogy a coubertini szellemben – mi szerint nem a győzelem, a részvétel a fontos – részt vegyenek egy nekik szervezett csapatversenyen, melyet Takács János nyugalmazott testnevelőtanár, a Békési Polgárőrség támogatója koordinált. Ebéd után kreatív foglalkozáson Csorba-Kohári Döníz óvodapedagógus irányításával pamutból polipot készítettek, ahol megmutatkozott a délelőtt kialakult csapatszellem, hiszen egymást segítették a műalkotások elkészítésében.

A gyerekek a tábor negyedik napján ellátogattak a békéscsabai vasútállomásra, ahol Bajkai Zsolt, a MÁV balesetvizsgálója és Szász Tünde, a vasútállomás szakmai mentora közreműködésével betekintést nyerhettek a társaság működésbe. Megtekintették a közlekedésvezénylő központot, megismerték a vasútállomáson való közlekedés alapvető szabályait. Mozdonybemutató és vasúti közlekedési TOTÓ színesítette a délelőtti programot. Ebéd után kézműves foglalkozás keretében nemzeti színű szívet és fű-fejbabát készítettek, majd muskátlit ültettek. Játékkal zárták a napot.

Játékkal kezdődött a tábor ötödik napja, majd a tábor egyik fontos céljaként a táborozók megtisztították a futópálya egy szakaszát az elhagyott hulladékoktól. Számháború a szabadban pedig már csak a délelőtt megkoronázása volt. Rajzos filmtablót készítettek a táborban töltött legkedvesebb programokról. Ebéd után a jól megérdemelt fagylaltozás következett. Ezt követően a tábor zárásával, illetve értékelésével fejeződött be az eseménysorozat. A táborzárás alkalmával mindenki ajándékcsomagot kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában